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Mr. David Friedman Ref. No. 00-0308
US Environmental Protection Agency

Office of Research and Development

Washington DC 20460

Dear Mr. Friedman:

This is in response to your letter dated August 22, 2000 regarding the shipment of environmental
samples. Specifically, you ask if a inside receptacle of a combination packaging that does not
meet the outage requirements of 49 CFR 173.24a(d) may be placed inside a secondary packaging
capable of containing all of the liquid in the primary receptacle.

Section 173.24a(d) states that liquids may not completely fill a receptacle at a temperature of

55 °C (131 °F) or less. It is the opinion of this office that hazardous material may be placed in
an inside container of a combination packaging that does not itself meet the outage requirements
of § 173.24a(d) provided that the inner packaging is placed within a secondary inside packaging
which does meet the outage requirements and other applicable packaging requirements of the
Hazardous Materials Regulations (49 CFR Parts 171-180).

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

77{%,, b God..

Thomas G. Allan
Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards

NN

00-0308 \,\3

_




Gale

JED 5xyp.
l\)\\‘ (X

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
s M ]
S \w WASHINGTON, D.C. 20460 3 . Z,
LS -
e Tk
Fagirg
00 - 035y
OFFICE OF
AESEARCH AND DEVELOPMENT
August 22, 2000
Mr. John Gale

Office of Hazardous Materials Technology (DHM-21)
Research and Special Programs Administration

U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590-0001

Dear Mr. Gale,

1 am writing to follow up on our recent mesting concerning the Department of
Transportation’s (DOT) requirements with respect to the shipment of environmental samples that
are to be analyzed for either purgable organic compounds or mercury.

In order to prevent analyte loss, it is important that the vials containing the samples of
water be completely filled. To ensure that they are filled, the Environmental Protection Agency
(EPA) has issued regulations that specify that the samples vials not contain any free headspace or
outage. The confusion relates to the apparent contradiction between the EPA and the DOT
regulations in 49 CFR. 173.4(a)(2)(i) and 49 CFR 173.24(a)(d) which specify that containers may
not be completely filled with liquid (i.e., requires headspace).

Since the DOT regulations are designed to prevent loss of sample in the event the
container holding the liquid breaks, it is our understanding that if the sample vial was itself
packaged in a sealed container that meets the outage requirements and which would contain ail
the liquid in the event the inner vial ruptured, then the secondary inner receptacle’s outage would
ezt the definition of an acceptable container and the combination would comply with the outage
provisions of the Hazardous Materials Regulations.

T would appreciate your confirming our understanding of the DOT regulations. If you
have any questions about the information in this letter, do not hesitate to contact me at:
(202) 564-6662 or at friedman.david@epa.gov. Thank you for the guidance you already have
provided. I look forward to receiving your response.

Sincerely yours,

Y By

David Friedman
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