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Dear Mr. Ikeda:

This is in response to your October 2, 2000, letter regarding the
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). Specifically, you request clarification on
whether employees receiving hazardous materials reguire DOT
training and when the applicability.of the HMR ceases.

A person who receives hazardous materials (a consignee) that does
not perform duties that are regulated under the HMR (e.g., unload
a transport vehicle) is not subject to the HMR (including

training). A hazmat employee is a person employed by a hazmat
employer and who in the course of employment directly affects
hazardous materials transportation safety (see § 171.8). 1In

other words, a person who performs duties that are regulated
under the HMR is considered to be a hazmat employee. The term
hazmat employee includes an individual employed by a hazmat
employer who, during the course of employment loads, unlcads, or
handles hazardous materials. Section 172.704 requires a hazmat
employee to receive general awareness, function specific, and
safety training.

As specified in § 171.1, the HMR govern the safe transportation
of hazardous materials in intrastate, interstate and foreign

commerce. “Transportation” is defined as “the movement of
property and loading, unloading, or storage incidental to the
movement” {49 U.S.C. 5102(12)). “Commerce” is defined as “trade

or transportation in the jurisdiction of the United States
between a place in a state or a place outside of the state; or
that affects trade or transportation between a place in a state
and a place outside of the state” (49 U.s.C. 5102(1)).
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Oon April 29, 1999, the Research and Special Programs
Administration published a supplemental advance notice of
proposed rulemaking inviting comment on the applicability of the
HMR to loading, unloading, and storage of hazardous materials (64
FR 22718; HM-223). We are continuing to evaluate comments from
the public regarding the meaning of “transportation in commerce”
and whether particular activities are covered by that term, and
therefore, subject to regulation under the HMR.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Z
Joh
Transportation Regulations Specialist

Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Mr. Mazullo:

1 would fike fo request a clarification on the fallowing items relahng to the shipping and receiving of
hazardous materials.

1. lsasecretary or member of a clericai office staff, who is employed by a hazmat employer, but
whose job function is simply to receive a package delivered by a transporier, considered to be
a “hazmat employee” under the definitions in 49 CFR 171.8.

2. [ so, what type of training is required by the employer, specifically,
» How much fime in training is: required?
e What specifically needs to be included in the training?

3. At what point is a package no forger considered to be “in commerce” as relates to the
Department of Transportation Hazardous Materfals Regulations? If a package is delivered toa
facility, is it still cansidered fo be "in commerce” until it is signed for, or is it out of commerce
orice the fransporter places it on the counter at the facility?

4. Ifit is considered to be “in commerce” untii it is signed for, is the member of the office staff
liable for any viclations relating ¢ impropery packed or shipped hazardous materials?
Specifically, could a secretary who signs for a package be fined for receiving a package that
was improperly packed or shipped?

In a telephone conversation with a member of your Information Center staff, | was advised that the
receiver would bear no liability. He also gave me your name in order to recsive confirmation of this in
writing.

Thank you in advance for your prompt assiskince in this matter. If you have any questions please feel
free to contact me at (808) 956-7918 or ernail at kenl@hawaii.edu. Addmonauy if possible could you
please fax your response to (808) 856-3205 as time is of the essence in this matter.
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