e

U.5. Deparment 400 Seventh St., SW.
of Transportation Washington, D.C. 20580
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Administration

0CT 24 2000

Mr. Ron Stanley Ref. No: 00-0076
Berry Packaging of SC, Inc.

5770 North Blackstock Road

Spartanburg, SC 29303

Dear Mr. Stanley:

This is in response to your letter of February 29, 2000, requesting clarification of the phrase “virtually
identical” as it pertains to UN standard packagings prescribed in the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). You describe a scenario where your customer has a company
construct a fiberboard box and test the design at its testing laboratory. This customer would now like
your company to construct a fiberboard box that meets the standards for the box that was already
tested and certified by your competitor’s testing laboratory. The only characteristics of the fiberboard
that are described in the test report are the Mullen burst strength, the flute, the size and the style. Your
questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. May the fiberboard box manufactured by your company be considered “virtually identical” to the
fiberboard box used in the tested packaging if it meets all the characteristics described in the test
report?

The answer is no. The test report you describe does not provide enough information on the fiberboard
box to make the determination that your fiberboard box would be virtually identical. To be identical it
must be established that the two boxes are the same with respect to structural design, size, material of
construction, wall thickness and manner of construction. Unless you have sufficient information to
duplicate the box as produced and tested, you would be producing a different packaging that must be
design tested. Mullen burst strength, type of flute, size and style are not sufficiently descriptive to make
this determination. In addition, in order to substitute fiberboard, the test documentation from the testing
laboratory may not identify the fiberboard in terms of a specific manufacturer, and the agreement
between the manufacturer, as identified through the certification marking, and the testing laboratory may
not preclude substitution of components without recertification.

Q2. We have several linerboard suppliers. If we have a packaging tested and certified using linerboard
made by one supplier, can we use another supplier’s linerboard as long as we can verify that the new
supplier’s linerboard has the same characteristics as the original linerboard? By matching the
characteristics listed in the Certification Testing Document, are we not virtually identical?
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Linerboard from various manufacturers may be used if the linerboard is not changed, i.e., there is no
change in structural design, size, material of construction, wall thickness and manner of construction.
Again, Mullen burst strength, type of flute, size and style are not sufficiently descriptive to make this
determination.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Director, Ofﬁce of Hazardous
Materials Standards
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BERRY PACKAGING OF SC, ifC.

5770 NORTH BLACKSTOCK ROAD = SPARTANBURG, SC 23303
(B64) 574-1450 = FAX (864) 5768124

Caroline Whitehead February 29, 2000
Department of Transportation

Office of Hazardous Materials Standards

400 Seventh Street, S.W.

Washington, D.C. 20590

Dear Caroline:

This is a follow-up to a discussion we had several weeks ago concerning the phrase “virtually
identical” for corrugated packaging (4G Fibreboard boxes).

We are a corrugated sheet plant and one of our customers uses HAZMAT certified boxes. These
boxes are currently supplied by a competitor. The commbination packages were tested by my
competitor’s testing facility. They are certified for UN-DOT HAZMAT testing and their

certification number is on the box.

Question 1: In my customer’s Certification Testing Document, the only characteristics that are
used to describe any of the corrugated materials are the Mullen burst strength, the flute, the size,
and the style. For example, 275# RSC, C flute/manufacturer’s joint glued inside, and lists

the outside size. My customer uses an inner partition that is only identified as 200# C flute 6
1/8 x 13 15/16. I believe we agreed that if my company makes an exact copy of the partition
(size and corrugation direction) and uses 200# C flute, we would be virtually identical. As long
as we are able to match exactly the characteristics listed in the certification testing (ie Mullen,
flute, style etc.), we are in compliance. Please confiom that we are in compliance with “virtually

identical”,

Question 2: Since we are a corrugated sheet plant, we have several linerboard suppliers. If we
have packaging tested and certified using linerboard made by one supplier, can we use another
supplier’s linerboard as long as we can verify that the new supplier’s linerboard has the same
characteristics (ie . ECT, Mullen, flute etc.) that match the original linerboard? By matching the
characteristics listed in the Certification Testing Document, are we not “virtually identical”?

I want to again thank you for your help.

Sincerely,




