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Mr. Craig Konieczny : Ref. No. 00-0248
H&G Inspection Company, Inc.

P.O. Box 721856

Houston, Texas 77272

Dear Mr. Konieczhy:

This is in response to your August 31, 2000 letter requesting clarification regarding the
requirements for an overpack under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). You state that you transport radioactive exposure devices that, in themselves, are
approved Type B containers. The devices are packed in open containers (tupperware type
without a lid) to prevent movement during transportation to a job site in your enclosed company
trucks. You state that the hazard warning label on an exposure device is partially visible inside
the unlabeled open-top tupperware type container. You state that you believe the tupperware
container is not required to be labeled because it does not qualilfy as an overpack as defined in
§ 171.8 and because the device is not being offered for transportation to another carrier. Your -
company was cited by the State of Utah for not marking and labeling an overpack in accordance
with § 173.25(a) of the HMR. Specifically, you ask whether your open tupperware type
container qualifies as an overpack.

The answer is yes, based on the information provided to this office. An overpack, as defined in
§ 171.8, means an enclosure used by a single consignor to provide protection or convenience in
handling of a package or to consolidate two or more packages. Each inner package must be
marked and labeled in accordance with the HMR. In addition, when an overpack is used, it must
be marked with the proper shipping name and identification number, and labeled for each
hazardous material it contains unless the markings and labels representative of each hazardous
material in the overpack are visible. The overpack must also be marked with a statement
indicating that inside (inner) packages comply with prescribed specifications when specification
packaging are required. - J

Lastly, a company falls within the scope of the HMR if it transports hazardous materials for
commercial purposes, such as retail sale, or for furtherance of a commercial endeavor, such as
supplies used in operation of the business. A private carrier is required to comply with the
requirements contained in the HMR unless a specific exception is provided. Hazard warning
labels and package markings are used to communicate the hazards of the hazardous material
contained within the package not only to carrier personnel but also to enforcement and
emergency responders when hazardous materials are involved in transportation incidents.
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. T hope this information is helpful. If we can be of further assistancé, please contact us.

~ce: Ms. Gwyn Galloway
Utah Radiation Control Board

S incefely ,

AT pBL T

Hattie I.. Mitchell, Chief _
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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August 31, 2000

U.S. Department of Transpoﬁétion
400 Seventh Street, SW.
Washington, D.C. 20590

To Whom It May Concem:

H&G Inspection Company, Inc., is an industrial radiography firm headquartered in
Houston, Texas, with offices across the country. We have recently been working in Utah
where we received a notice of violation from the Utah Department of Environmental
Quality (UDEQ) over a supposed breach of U.S. DOT requirements. H&G believes that
the violation is unwarranted, based upon our interpretation of the existing federal
reguiations. '

The regulations in question relate to the transport of radioactive material in "overpacks".
H&G transports radioactive exposure devices in the back of enclosed company trucks.
The devices do not require an overpack for transportation to our job site, but we routinely
use an open container (tupperware fype without a lid) to place the device in to prevent
movement during shipment. The exposure device is properly labeled (it is an approved
Type B container itself), and stilt partially visible. Our container is not labeled as such,
but we hardly think it classifies as an overpack. ‘

The State of Utah an H&G Inspection has agreed to wait for a written ruling on the
interpretation of the regulations from the U.S. DOT in this. matter for final arbitration.
Enclosed is a copy of their initia! write-up to H&G, and our response. Thank you for your
time in this matter. -

Sincerely,

Craig Konieczry
Corporate Assistant
Radiation Safety Officer

Evanston, Wyoming Bloomfield, New Mexico Elgin, South Carolina
- {307) 789-0804 {505) 632-2700 . ‘ (803) 438-7567
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Please note, this violation was previously cited in a Notice of Violation dated July 30, 1999. The
violation occurred while in the State of Utah under reciprocity with Radioactive Materials License
No. TR192-16 issued by the State of New Mexico, Environment Department, Hazardous &
Radioactive Materials Bureau. This is the second time this item of noncompliance has been
identified. We now expect.you to pay particular attention to corrective action which will be taken

to avoid noncompliance.

UTAH RADIATION CONTROL BOARD

William J. Sinclaik’Executive Secretary
cc:  GaryL. Edwards, M.S., C.HE.S., Health Officer/Director
Southwest Utah Public Health Department

Colorado Department of Public Health and Environment
Radiation Control Division '




