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Special Programs
Administration

Mr. Randy Speight ' Ref. No. 99-0313
Mr. Joe J. Mayhew

Chemical Manufacturers Association

1300 Wilson Boulevard

Arlington, VA 22209

Dear Messrs. Speight and Mayhew:

I apologize for the delay in responding to your letter concerning the requirement in 49 CFR
173.31(d)(1)(vi) to carefully inspect a frangible (rupture) disc in a pressure relief device prior to
each hazardous material shipment. This requirement has its origins in regulations of the Interstate
Commerce Commission issued in 1921. The wording of this requirement was most recently
revised ina final rule published on September 21, 1995, under RSPA's Docket Nos. HM-175A
and 201 (60 Fed. Reg. 49098). '

Asthe language of § 173.31(d)(1)(vi) states, the purpose of this type of inspection is to check "for
corrosion or damage that may alter the intended operation of the device." For that reason, in
response to a comment submitted in a separate rulemaking proceeding under Docket No. HM-216
(61 Fed. Reg. 28666, 28671; June 5, 1996), we stated in the preamble that RSPA and FRA
believe in order to fully inspect a rupture disc (both top and bottom), the disc must be removed
from the safety vent device. Ithas been FRA's experience that a rupture disc may appearnormal
on the top side, but be severely damaged or corroded on the bottom side.

Youand others have raised concerns about the language of the present rule and its application to
persons that forward a loaded tank car received from another location or return a tank car with
residue. We anticipate initiating a rulemaking in the near future to address these concerns.

Sincerely,

VA

Edward T. Mazzullo
Director, Office of Hazardous
Materials Standards
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99-073/>
Mr. Edward Mazzullo '
Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.8. Department of Transportation
Research and Special Programs Administration
400 Seventh Street, SW
DHM-10
Washington, D.C. 20590

Interpretation of 49 CFR § 173.31(d)(1)(vi)

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing to request that the Department of Transportation (DOT) modify its
interpretation of the regulations referenced above so as to eliminate the requirement for offerors
of residue tank cars to remove rupture discs in order to conduct an inspection.

The Chemical Manufacturers Association (CMA) is a non-profit trade association whose
member companies represent mote than 90 percent of the productive capacity for basic industrial
chemicals in the United States. The U.S. chemical industry ships 140 million tons by rail each
year and pays $4.8 billion in rail freight costs. CMA members own and lease many of the tank
cars used for chemical transporiation. CMA members also offer and receive many tank cars
containing residues.

The section in question requires offerors to determine that a “tank car is in proper
condition and safe for transportation” through an “external visual inspection™ that covers several
items, including :

(vi) The pressure relief device, including a careful inspection of the frangible disc in non-
closing pressure relief devices, for corrosion or damage that may alter the intended
operation of the device;

DOT is interpreting § 173.31(d)(1)(vi) to require removal and inspection of both sides of
a rupture disc each time a tank car is offered for transportation with product or residue. As
explained on p. 28671 of the June 5, 1996 Federal Register, DOT maintains that “ In order to fully
inspect a rupture disc, the disc must be removed from the safety vent device. It is important that a
careful inspection (both top and bottom of the disc) be conducted.” For three reasons, CMA
urges DOT to modify its interpretation so that this requirement does not apply to residue car
inspections.

First and foremost, residue cars usually have 99% outage and non-accidental releases
involving ruptures discs are virtually non-existent with 5% or more outage.

Second, DOT’s interpretation could actually result in an overall decrease in safety.
Rupture disc assemblies include gaskets, specialized bolting, seals, surge protection devices and
other parts. Continual disassembly and reassembly of the disc system increases the chance for
human error that may damage or result in improper assembly of the overall system.
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Third, opening a residue tank car to conduct top and bottom inspections could potentially
expose personnel to the product and impact the environment as well as contaminate the product
with the atmosphere (which can lead to the corrosion that concerns DOT).

As applied to residue cars, the risks of top and bottom inspections of rupture discs clearly
outweigh the benefits. '

CMA sees two possiBle ways to address this situation, either to work through the
exemption process or for RSPA to issue a revised interpretation.

CMA is aware that DOT has granted Vulcan Chemical an exemption (DOT Exemption
DOT-E11761) which authorizes transportation of tank cars containing a residue of some certain
Class 8 materials without the removal of the disc for top and bottom inspection. Under this
exemption, inspection of the disc, in place in the disc holder, is all that is required.

While other offerors can apply to become parties to this exemption or request their own,
CMA does not think that is the best way to address the issue because:

¥ The exemption process and follow-up are cumbersome.
» All customers shipping back residue cars would have to become parties to the exemption.

» The exemption number would have to be painted on the tank cars used to transport the
product.

> An exemption only remains in force for two years, requiring a renewal.

The administrative burden placed upon both the shipper and the Exemptions
Branch would be overwhelming in light of the number of shipments made each
day. Further, the low level of risk of exposure from a rail tank car containing a residue does not
justify intaini i individual shipper

Therefore, the more appropriate solution is for RSPA. to issue a revised interpretation that
applies to all offerors of rail tank cars containing residue. CMA recommends and respectfully
requests that RSPA. adopt this alternative as the best way to address the issue.

Randy Speight g
Co-Leader, Distribution Team Vice President, Regulatory Affairs

Cc: E. Pritchard, FRA
I. Rader, FRA.




