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Mr, John Foglio ‘ Ref. No. 99-0066
Manager, Hazardous Materials
Transportation Safety
Degussa Corporation
65 Challenger Road
Ridgefield Park, NJ 07660

Dear Mr. Foglio:

I apologize for the delay in responding to your letters concerning the requirement in 49 CFR
173.31(d)(1)(vi) to carefully inspect a frangible (rupture) disc in a pressure relief device prior to
each hazardous material shipment. This requirement has its origins in regulations of the Interstate
Comimerce Commission issued in 1921. Its wording was most recently revised in a final rule
published on September 21, 1995, under RSPA's Docket Nos. HM-175A and 201 (60 Fed. Reg.
49098).

Asthe language of § 173.31(d)(1)(vi) states, the purpose of this type of inspection is to check "for
corrosion or damage that may alter the intended operation of the device." For that reason, in
response to a comment submitted in a separate rulemaking proceeding under Docket No. HM-216
(61 Fed. Reg. 28666, 28671; June 5, 1996), we stated in the preamble that RSPA and FRA
believe in order to fully inspect a rupture disc (both top and bottom), the disc must be removed
from the safety vent device. It has been FRA's experience that a rupture disc may appear normal
on the top side, but be severely damaged or corroded on the bottom side.

You and others have raised concerns about the language of the present rule and its application to
persons that forward a loaded tank car received from another location or return a tank car with
residue. We anticipate initiating a rulemaking in the near future to address these concerns.

Sincerely,

#;(/EW bow.

Edward T. Mazzullo
* Director, Office of Hazardous
Materials Standards
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DegussasHiils Corporation

2 Yurner Place, Piscataway, NJ 08855-0365
732-560-6800

April 24, 2000

Mr. Edward T. Mazzullo,
Standards, DHM-10

U.S. Department of Transportation
400 7" Sr. S.W.

Washington, D.C. 205%0-0001

RE: Interpretation — Rupture Disc Inspection
Dear Mr. Mazzullo,

Please see attached copy of our letter addressed to you dated March 10, 1999, I called in
May in order to follow up and it was sent again on May 25, 1999, We have received
neither an acknowledgement nor a response.

We have now performed a more in depth review of the matter and would like to

- emphasize that the current wording in 173.31 (d) (vi) was established in HM 175A and
201, which applied to tank car external visual inspections. It requires inspection of the
pressure relief device, including the careful inspection of the frangible disc for corrosion
or damage. HM 175A and 201 appeared in the federal register on Thursday, September
21, 1995, In the preamble it is stated that it is intended to relax the requirements, to
clarify the purpose of the regulation, to make the regulation more realistic and 10
eliminate from the regulation items which were very difficult or expensive to inspect
such as a full inspection of the safety relief valves or excess flow valves. It goes on to say
that the regulation previous to this change would impose a duty on the shipper to
disassemble and inspect safety valves and excess flow valves prior 1o each trip. It goes on
to say “this final rule does not enlarge the “to the extemt practicable” standard”.

In the preamble 10 a subsequent final rule, HM-216, there was an interpretation which
completely reversed the above and allowed absolutely no opportunity for comment. HM
— 216 was completely unrelated 1o 173.31 (d) (vi) and did not make any changes to that
section. It was not a place to give notice 1o the public of an interpretation which
completely contradicted the intent of the current wording of that section as evidenced by
the statements in the preamble to HM-175 and 201.

Furthermore, the interpretation does not take all factors into consideration. As an
example, if a material will not corrode the rupture disc, this complete removal of the
rupture disc to inspect the bottom is not necessary on each and every shipment both filled
and also containing only residue. It seems to me that something like this needs to be
proposed. This is a tremendous waste of time and money. Also, I am not sure thar this
interpretation was carefully thought out. It is too general, Such an inspection in the field
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could be dangerous. It could be that these inspections would be performed by persons
who are not qualified 1o perform them.

We were told by CMA that it is intended that there will be a proposal which will address
this issue. A transfer facility we use is telling us that FRA is stiil checking their records
and still intends to enforce the interpretarion. This is costing us up to $300 on each car
being returned to us and it has been costing us that for over a year now. This has added
up 10 a substantial amount of money as well as a substantial amount of time being wasted
in our case.

Can you advise us how we can get some assurance that enforcement of this, in our case,
needless requirement will be postponed pending the outcome of a proposal or can we
obtain another interpretation from your office considering the above. We are beginning to
think that this could go on indefinitely. Please advise.

Sincerely,

John Foglio
Manager, Hazardous Materials
Transportation Safety
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400 7* St., SW.

Washington, D.C. 20590-0001
March 10, 1999

Re: Interpretation - Rupture disc inspection

Dear Mr. Maz_zullo:

We recently received word from a transfer facility we ufilize that they are no longer able to retum cars
with residue to us as in the past. They told us that FRA said that cars may not be retumed unless the
rupture disc is removed and inspected, both fop and bottom, on each shipment for cars loaded and
those containing only residue. The transfer facility told us they are not in a position to perform that
service and that arrangements would have to be made with a fank repair or emergency response
company. Along with their fetter to us they forwarded intemal communication from FRA which
establishes thelr position, attached.

Afler investigating, it was determined that the position of the FRA is that section 173.31{d){1){vi)
which has to do with an EXTERNAL visual inspection, requires that the rupture dise be removed from
the safety vent device and carefully inspected, both top and bottom, before each shipment on cars,
both loaded and those containing only residue. The paosition comes from what seems to be an
interprefation which appears in the preamble of HM-216, a final rule which is unrelated to and made
no changes to the section above. it seems to us that this is not the proper method of communicating
significant changes to the requirements without offering opportunity for comments. It is our opinion that
a preamble to a final rule is a method for DOT to explaln the reasoning behind decisions made in the
same rule and not to offer interpretations to previously published rules/sections.

The preamble to HM 178A and 201, which established the wording in the section being interpreted
reads “ New paragraph (d) reinforces the inspection requirements that must be fulfilled befors a tank
car of hazardous materials is offered for transportation”, It makes no mention of rernoving the rupiure
disc and inspecting both top and bottom. If it did the subject would have been addressed at that time.
It is very difficult to understand the requirements if the Department interprets sections in preambles to
final nules that make no changes o those sections.

This is a significant change and a subject for rule-making because a lot of money will be wasted based
on a interpretation without giving thought to the financial implications or the possible adverse safety
related consequences of performing such an activity in the field by people who may not be familiar
with or Inclined ta do such an inspection. We know that it is a waste of time and money to remove and
inspect the rupture disc on each and every shipment both full and residue. We would have
communicated that if we had the opportunity to comment but we were not offered the opportunity as
the requirement/interpretation appeared in a final rule, which was unrelated in the sense that it did not
change the section which was being interpreted.

i
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Currently all our facilities perform an extemal check of the rupture disc prior to releasing the car
(loaded and empty). If all our transfer facilities were to make the same decision as the one mentioned
above, we would face charges of at ieast $800,000 per year for inspection by outside companies,
which is a conservative estimate. Having to remove and check the disc as many times as would be
required can lead to potentially incorrect installation, premature weakening of the disc and wom out
dis¢ assembly parts. Extra handiing alone could lead to two replacements each car per year of about
$40,000 in disc costs alone. Keep in mind there Is no safety benefit. It has been our experience that
the majority of the materials we ship are not conosive to the stainless steel rupture discs we are using,

We are hoping fo get some sort of interpretation of the section in question which will cause us not to
waste a lot of money for absolutely nothing. Please advise. Thank you.

Sincerely,

John Foglio
Manager, Hazardous Materials
Transportation Safety
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