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Mr. Michael Pfeiffer Ref. No. 00-0162
Pricing Coordinator '

United Van Lines, Inc.

One United Drive

Fenton, MO 63026

Dear Mr. Pfeiffer:

This is in response to your letter dated May 30, 2000 regarding training requirements under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased
and answered below: :

Question 1: Are there any exceptions to the training requirements in the HMR if the shipment is not
placardable? :

The answer is no. Training is required for any hazmat employee who performs a function affecting the
transportation of hazardous materials in commerce.

Question 2: Are there any minimum quantities of regulated hazmat for which drivers transporting these
materials would not be considered hazmat employees, and subject to the training requirements of the
HMR?

There is no general exception from training requirements for drivers transporting hazardous materials.
However, the HMR does contain provisions (e.g., § 173.4) that except certain materials from every
other requirement of the HMR.

Question 3: If our drivers are transporting only commodities regulated as dangerous goods under the
International Civil Aviation Organization’s Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous
Goods by Air (ICAO Technical Instructions), but not regulated under the HMR (e.g. magnetized
material) would drivers still be considered hazmat employees and subject to the training requirements
under the HMR?
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The answer is no. Persons transporting a material regulated by the ICAO Technical Instructions but
not subject to the HMR are not required to meet the training requirements of the HMR. However,
Section 6 of the ICAO Technical Instructions contain training requirements for hazmat employees of
shippers of dangerous goods, including packers and shipping agents.

Question 4: In general, are drivers transporting hazardous materials prepared according to the ICAO
Technical Instructions subject to the training requirements of the HMR?

The answer is yes. The HMR allows hazardous materials to be packaged, marked, labeled, classed,
described and certified on a shipping paper under the ICAO Technical Instructions provided that one
segment of transportation is by aircraft. All other requirements of the HMR must be complied with,
including the training requirements of Part 172. For your information, § 172.704(a)(2)(ii) authorizes
that as an alternative to the function specific training requirements of the HMR, training relating to the
requirements of the ICAO Technical Instructions may be provided to the extent that such trammg
addresses functions authorized by § 171.11.

I hope this information is helpful. If you have further questlons please do not hesitate to contact this
Office.

Sincerely,

W4 48 4,

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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United Van Lines, inc.
One United Drive
Fenton, Missouri 63026
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Mr, Edward T, Mazzullo -
Diractor, Office of Hazardous Materials Standards oo o ’ 6 ra
U,8, DOT/RSPA (DHM-10) -

400 7TH Strest S.W.

o

Washington, DC 20580-0001

Dear Mr. Mazzullo:

United Van Lines has a customer which tenders shipments that are prepared according to ICAQ/IATA
reguiations as allowad by D.O.T. Under 48 CFR 171.11. As a carrier, we have been asked to perform the
ground transportation of these shipments prior to or following shipment by alr. My guestions relats to the
training requirements under 49 CFR 172.704 that would apply to our drivers and other carrier personnel
that handle these shipments. _

Queastion 1;

Question 2:

Question 3:

Question 4:

Are there any exceptions 1o the training requirements In the HMR if the
shipment/load is not placardable?

Are there any de-minimus quantities of regulated hazmat'for which drivers
transporting these materials would not he consldered “hazmat employees™
subject to the tralning requirements of 49 CFR 172.704?

If our drivers were only transporting commodities reguiated as dangerous goods
under |CAO/IATA, but not as regulated hazardous material by D.O.T. {e.g.
magnatized material}, would drivers still be considered hazmat employaes under
48 CFR 171.8, and therefora subject to training under 49 CFR 172.704?

In general, are drivers transporting ground shipments prepared according to
ICAO/IATA regulations subject to the training requiremants under 49 CFR
172,7047

Can you revlew these four questions and furnish us with a clarification rasponse to each guestion in
writing in order that we may respond fo our customer's inquiry? Please fax your written response to my
aftention (Fax No. 636-305-6290) at United Van Lines, Inc. World Headquarters In Fentan, MO.

Your early rasponse to this raquest will be greatly appreciatad,

Sinceraly,

UNITED VAN LINES, INC.
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Michael Pleiffer
Pricing Coordinatar



