US. Depariment 400 Seventh Sireet, SW,
of 'ﬁ‘a?'\gportaﬁon Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Administration

JUN 8 2000

Mzr. Bobby Roper Ref. No: 99-0233
Packaging Solutions '

P.O. Box 4587

Mission Viejo, CA 92690-4587

Dear Mr. Roper:
This is in response to your letter of August 24, 1999 submitting several (juestions on packaging
issues under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). I apologize for

the delay in response.

Your questions have been paraphrased and answered in the enclosed Questions and Answers
Regarding Testing and Certification of Packagings issued by our:Office on June 6, 2000.

I hope this information is helpful. -
Sincerely, .
Delmer F. Billings :

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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uS.Department - - 400 Severth Street, S.W.
of Transportation Washingion, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Administration

JUN 6 2000

Questions and Answers Regarding
Testing and Certification of Packagings

These questions and answers were compiled from questions posed to the Research and
Special Programs Administration by third party certification agencies.

1. Does the maximum one-inch deflection that is cited in § 178.606(c) only apply to the
dynamic compression test which is authorized in lieu of conducting the actual stacking
simulation as part of the periodic retest, or does it also pertam to deSIgn qualification
testing?

Answer: The maximum one inch deflection applies to the dynamic compression test only
which may not be used for design qualification testing. - -

2. May I take advantage of the selective testing provisions of §.178.601(g)(8) when
testing taper-sided pails or drums which differ from the or1g1nal tested packaging
because the height is up to 25% less? L :

Answer; Yes. Tapef;sided pails and drums are not excluded from the selective testing
provisions.

3. May the specification markings addressed in § 178.503 be- 1nkj et printed, pad prmted
and/or hot stamped on plastic drums and jerricans?

Answer: Yes, if the markings prov1de adequate accessibility, permanency, contrast, and
legibility so as to be readily apparent and understood (see § 178.3(a)(3)).

4. Is the height of the lower-case letters in the UN symbol required to meet the height

requirement specified in § 178.3(a)(4), or may the diameter of the circle around the "u"

and "n" be used to meet the height requirement? Furthermore, must the double-digit

numerical designations that indicate the month of manufacture on plastic packagings
meet the height requirements of § 178.3(a)(4)?




Answer: The UN symbol with the circle around it is required to meet the height
requirements of § 178.3(a)(4). The double-digit numerical designation indicating the
month of manufacture must also meet these height requirements.

5. Should the month and year of manufacture be marked on both the cover and the body
of a removable-head plastic drum to meet the requirements of §178.503(a)(6)? If the
removable head is required to be marked, must the numerals in the month and year of
manufacture meet the size requirements of § 178.3(a)(4)?

Answer: A removable head may be marked as provided by § 178.503(a). However, §
178.503(b) states that for a packaging with a removable head, the markings may not be
applied only to the removable head. Therefore, a removable head drum marked on the
head must have another marking on the side or bottom of the drum. If the removable
head is marked, the marks must meet the size requirements of § 178.3(a)(4).

6. The provisions of § 173.24a(b)(3) authorize solid hazardous materials to be
transported in a drum that is tested and marked for liquid hazardous materials. However,
some shippers and fillers are reluctant to apply these provisions. May a drum that is
marked and certified for liquid hazardous materials also be certified for solid hazardous
materials without first conducting the drop and stacking tests with solid materials?

Answer: No. A packaging may not be certified for solid materials unless it has been
tested with solid materials in it. (See § 178.602.) . :

7. When performing the hydrostatic pressure test in § 178.605, does pass/fail criteria end
after the specified 5 minute or 30 minute test duration or after the container has been
depressurized?

Answer: It may be determined whether a packaging passes or fails the hydrostatic .
pressure test after the specified 5 minute or 30 minute test duration.

8. In the past, DOT interpretations on what constitutes a different packaging have often
included the word "identical." Does DOT recognize tolerances in a manufacturer's
specification and the fact that there will be variances in material thickness, tare weight,
capacity, basis weight, etc. due to fluctuations that are inherent in the manufacturing
process?

Answer: As set forth in § 178.601(c)(4), a change in structural design, size, material of
construction, wall thickness or manner of construction is a different packaging. The only
variances allowed are those set forth in § 178.601(c)(4)(i) through (vi) and § 178.601(g).



We have encouraged industry associations to further refine design type definitions, as has
been done for steel drums in § 178.601(g)(8), to ensure that minor variations in '
productjon processes do not resuit in different packagings.

9, In the preamble of Docket HIM-181, DOT clarified that a third party mark for a design
qualification test may continue to be applied by the manufacturer when self certifying for
periodic retest. There is no current authority for continued use of this marking if a
periodic retest is conducted by a third party laboratory other than the laboratory issuing
the design qualification marking. We would like this issue discussed because there are
many considerations with having two third-party laboratories that employ the same
agency identification code, including: tracking, liability, different laboratory procedures
and DOT's own recordkeeping requirements.

Answer: When a packaging has its periodic requalification performed by a laboratory
other than the laboratory performing the original design qualification tests it, either the
original laboratory’s mark or the second laboratory's mark may be applied to the
packaging providing any contractual arrangements made do not preclude such marking.
In either case, the retester must ensure that the packaging is the same as originally tested.

10. Does a fiberboard container with a perforated sid_c panel for display/opening
purposes meet the definition of a box and can the 4G mark be applied, providing it
passes all the required tests? : :

Answer: The answer is yes.

11. For drop testing single, composite and IBC packaging are allowed momentary
leakage by spurt on impact. Why is this provision not extended to inner packaging of
combination packages? Will the agency consider a change that would include
combination packaging under this provision? X

Answer: A revision to § 178.603 was proposed under Docket HM-218 [64 FR 53166;
9/30/99] to allow for momentary leakage (spurt) from inner packagings of a combination
packaging if the discharge is slight and ceases immediately after impact.

Issued by the Office of Hazardous Materials Standards, June 7, 2000.
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Packaging Solutions, a division of Roper Industries, inc.
P.O. Box 4587, Mission Viejo, CA 92690-4587 ]’K‘ 0
Tel. (714) 567-5201 & Fax (949) 582-2776 £ @

August 24, 1999 AA-02733
VIA FACSIMILE

Ms. Diane LaValle

Transportation Regultations Specialist

Office of Hazardous Materials Standards [DHM-10}
Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, Southwest, Room No. 8422
Washington, D.C. 20590-0001

Tel. 1-800-467-4922 & Fax (202) 366-301R

Dear Ms. LaValle:

| submitted all six of the attached questions to the Office of Hazardous Materials SRR
Standards prior to the DOT third-party package testlng lab meetmg that was held in R
November of 1897. .

Please respond to each of these questions, in w_ritirig, as soon as you can.
Thank you for your assistance. | look forward to your reply. - =

Sincerely,
ROPER INDUSTRIES, INC.

Robert R. Roper
President

cc: Mr. Richard Tarr, Engineer
Ms. Eileen Mack, Transportation Regulations Specialist
Ms. Christine Whitney, Transportation Regulations Specialist

Attachment
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1. Does the maximum one inch deflection that is cited in 49 CFR 178.606(f) (i.e., “in
no case may the maximum deflection exceed one inch") only apply to the dynamic
compression test which is authorized in lieu of conducting the actual stacking
simulation as part of the periodic retest, or does it also pertain to design
qualification stacking test? .

2. Do the selective testing provisions that are discussed in 49 CFR 178.601(c)(4)(v)
apply to tapered-sided pails or drums which differ from the original tested
packaging design type by their lesser design height (as much as a 25% height
reduction is allowed)?

3. With regard to the specification markings that discussed in 49 CFR 178.503 which
are applied on UN standard packagings, would RSPA allow the markings to be
inkjet printed, pad printed, and/or hot stamped on plastic drums and jerricans?

4. Is the height of the lower-case letters comprising the UN symbol required to be the
same height as specified in 49 CFR 178.3(a){4), or can the diameter of the circle
which circumscribes the letters “u” and “n” be the same height as the other |etters
and numerals that make up the remainder of the specification markings? Similarly,
are the double-digit numerical designations that indicate the month of manufacture
on plastic packagings required to be the same- height as specified in 49 CFR "
-178.3(a)(4), or can they be somewhat smallef than the height as the other letters ~ =
and numerals that make up the remainder of the specification markings? SR

5. With respect to UN standard removable head plastic drums, should the month and
year of manufacture be marked on both the cover and the body of the drum in -+
order to comply with the marking requirements that are discussed in 49 CFR
178.503(a)(6)? If so, does the date code (i.e., the month and year of manufacture - -
that is marked on the drum covers) have to be the same height as specified in 49
CFR 178.3(a){4); or can they be somewhat smaller than'the height as the other
letters and numerals that make up the remainder of the specification markings?

6. Could the manufacturer of a UN standard plastic or metal drum which was tested
and quaiified for use in transporting liquids simply mark the corresponding
sequence of markings for solids without having to test the drum separately for
solids (i.e., without having to subject the drum to the drop and stacking tests for
solids), provided that the drum is capable of meeting such performance levels in
accordance with the provisions of 49 CFR 178.601? For instance, could the

manufacturer of a 20-iter capacity UN standard 1H2/Y1.5/30-marked plastic open
head drum also mark the drum “1H2/Y30/S" without actually conducting the drop
and stacking tests for solids? 49 CFR 173.24a(b)(3) allows one to use a
packaging that was tested for liquids fo transport solid materials. However, some
filers and shippers are reluctant to apply the provisions of 49 CFR 173.24a(b)(3)
and to use a liquid-marked packaging for purposes of fransporting a solid material.
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