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Dear Mr. Weinberg:

This is in response to your letter dated October 28, 1999, and subsequent telephone conversations
between Mir. Kerchief, of your firm and Eric Nelson of our staff regarding the shipment of small lithium
batteries for recycling under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 1
apologize for the delay and hope that it has not caused any inconvenience. Your questions are
paraphrased and answered as follows:

Question 1: Are the only requirements applicable to the shipment of used small lithium
batteries for recycling those set forth in § 173.185(h)?

Small lithium batteries which are excepted by § 173.185(b) or (c) are not subject to the requirements
of the HMR. Section 173.185(h) applies to cells and batteries offered for disposal, and does not apply
to cells and batteries offered for recycling. Small lithium batteries which are offered for recycling and
are not excepted by § 173.185(b) or (c) are fully subject to the HMR and including, but not limited to,
training, shipping papers, marking, and the forbidding for transportation of materials and packages
which are likely to create a dangerous quantity of heat.

Question 2: As long as used dry cell batteries other than used lithium batteries are shipped
via ground transportation for recycling or disposal, and are packaged and handled as to avoid
smoke, fire, or resulting personal injury (e.g. preventing the combination of flammable
materials or to allow off-gassing) do any further requirements of the HMR apply?

The answer is no, as long as the batteries are not a hazardous waste as provided by § 171.8. Special
provision 130 of § 172.101, Hazardous Materials Table, excepts “Batteries, dry, not subject to the
requirements of this subchapter” from regulation only when they are offered for transportation in a
manner that prevents the dangerous evolution of heat (for example, by the effective insulation of
exposed terminals). However, batteries that are not subject to the HMR when new, could be subject
to the HMR as a Class 9 Miscellaneous hazardous material when regulated as a hazardous waste.
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In addition, § 173.21 Forbidden materials and packages, applies to every material in transportation in
commerce at all times, which includes materials that are not specifically subject to the HMR in the event
the material is used to create a device that generates sparks or a dangerous quantity of heat. For the
purpose of § 173.21(c), ““dangerous quantity of heat™ is considered, in part, to be a sufficient amount of
energy to cause leakage of the battery contents, smoke or fire, or personal injury.

1 hope this satisfies your request.
Sincerely,
Delmer F. Billing

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Re: Special Provision 130 and the Transportation of Used Dry Cell
Ratteries for Recycling

Dear Mr. Allen:

I write on behalf of our client the Portable Rechargeable Battery Association (‘PRBA™),
to request confirmation of our understanding of the Department of Transportation’s
interpretation of the applicability of Special Provision 130, the July 7, 1999 Advisory Guidance, -
and its rules generally, to the ground transportation of used rechargeable and other dry cell
batteries for recycling. ‘

PRBA’s membership includes approximately 100 of the nation’s largest suppliers of
rechargeable batteries and equipment powered by them. Many of its members support industry-
wide efforts to collect used nickel cadmium batteries for recycling, and a number also have
implemented (or are contemplating implementing) collection programs for used batteries that
employ other chemical technologies.

We understand that you have advised at least one of our members orally that the DOT’s
Hazardous Materials Regulations (HMR) are directed principally at air transportation of products
being offered for commercial purposes (e.g., for sale or distribution as is, or for incorperation
into new battery-powered products). Further, we understand that you have advised that as long
as ground shipments are handled so as to avoid leakage, smoke, fire or personal injury, DOT,
would not view shipments of used dry cell batteries (rechargeable and otherwise) for recycling or
disposal as out of compliance with its regulations or guidance.

These interpretations seem quite sensible to us. To the best of our knowledge, the only
portion of DOT’s hazardous materials transportation rules which specifically addresses shipment
of used batteries for recycling or disposal appears in the regulations directed to used lithium
batteries, at 49 C.F.R. § 173.185(h). Lithium batteries, as youno doubt are aware, present the
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greatest potential safety concern of all currently-employed battery chemistries. Yet this
provision specifically excludes motor vehicle shipments of used small lithium batteries for
disposal from most of the requirements of the HMR. All that is required is that the batteries and
cells shipped are protected from short circuiting, and shipped in strong packaging.

This being the case, it makes sense that ground shipment of used batteries that employ
less problematic chemistries would be subject to even less regulation. Certainly, shipment of
these products for recycling presents no greater hazard than shipment for disposal. Furthermore,
the risk of combustion presented by these other battery chemistries is significantly lower than the
risk presented by used lithium batteries, whether one considers risks arising from short
circuiting, off-gassing, or external causes. In addition, to encourage recycling, it is important
from a policy standpoint that shipping burdens be minimized. F inally, and probably most
important, even if an incident should occur in ground transportation, its implications would be
far less troublesome than would arise from an in-flight incident.

Obtaining prompt confirmation from DOT on this issue is especially important to PRBA
at this time. Serious consideration is being given to expanding industry-wide collection-for-
recycling programs from including only nickel cadmium rechargeable batteries to including
virtually all rechargeable chemistries. This may not be possible, however, if the result of
expansion is to dramatically increase the regulatory requirements applicable to ground shipments
of collected used batteries.

Our clients thus would appreciate your prompt confirmation of the fact that DOT is of the
view that, first, the only requirements applicable to the shipment of used small lithium batteries
for recycling are those set forth in 49 C.F.R. § 173.185(h), and second, as long as used dry cell
batteries other than used lithium batteries are shipped via ground transportation for recycling or
disposal, and are packaged and handled so as to avoid smoke, fire, or resulting personal injury
(e.g., preventing the combination of flammable materials or allowing off-gassing), no further
requirements of the HMR regulations apply.

Thank you.

Sincerely,

Dayid B. berg

cc:  Norm England, President, PRBA




