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Dear Dr. Lott:

This is in respense to your March 1, 2000, letter requesting clarification on the return shipment of a
radiotherapy cariridge containing phosphorus-32 encapsulated in a nitinol (nickel-titanium) wire under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether
the shipment of the returned cartridge containing the used wire (approximately 35 mCi) qualifies for
transport by passenger-carrying aircraft under provisions in § 173.448(f) of the HMR.

According to your letter, the radiotherapy containing phosphorus-32 encapsulated in nickel-titanium
wire is used in intravascular radiotherapy for prevention of restenosis following interventional
procedures such as balloon angioplasty or stenting. The wire is contained and shielded in a replaceable
cartridge that is inserted at the customer site in an afterloader for use. The system is used for 3-4-weeks
in patient treatment and then the cartridge containing the used wire is exchanged for another cartridge
containing a fresh wire.

Section 173.448(f) provides for the transportation of Class 7 (radioactive) materials by passenger-
carrying aircraft if the material is intended for use in, or incident to, research, medical diagnosis or
treatment. It is the opinion of this Office that the return shipment of the cartridge containing the used
wire qualifies as material intended for use incident to medical diagnosis or treatment, and may be
transported by passenger-carrying aircraft.

I hope this answers your inquiry.

Sincerely,

Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards q._\(B
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Ob— 0068

Mr. Edward T. Mazzullo, Director

Office of Hazardous Materials Standards DHM-10
Research and Special Program Administration
400 7th Street, S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

The Hazardous Material Transportation Regulations state in 49 CFR 173.448(f):
No person shall offer for transportation or transport aboard a
passenger-carrying aircraft any Class 7 (radioactive) material unless that
material is intended for use in, or incident to, research, medical diagnosis
or treatment. )
The above regulation was mandated by the Hazardous Material Transportation Act of
1974 (49 USC Section 5114).

Guidant Corporation is involved in intravascular radiotherapy for prevention of restenosis
following interventional procedures such as balloon angioplasty or stenting. Outgoing
shipments for radiotherapy contain phosphorus-32 encapsulated in-a Nitinol (nickel-
titanium) wire. The wire is contained (and shielded) in a.replaceable.cartridge that is . .
inserted at the customer site in an afterloader for use. ‘The system is used for 3-4 weeks
in patient treatment and then the cartridge containing the decayed wire (approximately
35 mCi) is exchanged for another cartridge containing a fresh wire.

It is desired to facilitate return of the cartridge (includes the wire coniaining the decayed
smaller activity radioactive material for ultimate disposal) for refurbishment and insertion
of a new wire containing radioactive material. Does the shipment of the returned
cartridge with the decayed smaller activity radioactive material qualify for transport in
passenger-carrying aircraft?

Sincerely,

N

Sam H. Lott, Ph.D.
Radiation Safety Officer

Guidant Vascular Intervention
713-218-9230

cc: Mr. Richard W. Boyle
Mr. Wendell Carriker

Guidant Corporation
8934 Kirby Drive, Houston, TX 77054
Tel 713.218.9200 Fax 713.218.9280




