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Mr. Carl B. Kole Ref. No. 99-0294
Administrator, Dangerous Goods

United Airlines

Box 66100

Chicago, IL 60666

Dear Mr. Kole:

This is in response to your letter of October 8, 1999, regarding the transportation of a cylinder of
compressed oxygen for passenger use during flight. I am sorry for the delay in responding to your
inquiry, I hope it has not caused you any inconvenience.

Section 175.10(a)(7) excepts from the Hazardous Materials Regulations (FIMR ;49 CFR Part171-180)
a cylinder of compressed oxygen for medical use by a passenger which is fiurnished by an aircraft
operator in accordance with 14 CFR 121.574 or 135.91. In the scenario presenied in your letter, an
oxygen cylinder is installed in an aircraft for use by a passenger on a later flight segment. You ask if
transportation of the cylinder prior to the segment on which it is used by the passenger is permitted. It
is our opinion that this scenario is permitted under the provisions of 49 CFR 175.10(a)(7), if the
requirements of 14 CFR 121.574 are met. The Federal Aviation Administration’s Flight Standards
Service has informed us that your scenario would comply with 14 CFR 121.574 if either of the
following were satisfied: (1) the cylinder is installed with data approved by the Administrator of the
Federal Aviation Administration; or (2) United Airlines has received a supplemental type certificate for
the modification.

This response has been coordinated with the Federal Aviation Administration. If we can be of further
assistance, please contact us.

Sincerely,

LS Z’WM

Edward T. Mazzullo
Director, Office of Hazardous Materials Standards
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Qctober 8, 1999

Mr. Edward T. Mazzulio

Director of Hazatdous Materials Standards
Research and Spécial Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 7th Street NJW.

Room 8100

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzulio,
SUBJECT: INTERPETATION OF HM 224A

With the release of HM 224A the issue of installed oxygen on board commercial aircraft
for passenper use has come under discussion by the FAA and many of the carriers it
regulates.

United specifically has in the past had a process whereby a licensed mechanic has
installed in our over-head bins oxygen cylinders for medical use of our passengers.

This installation has complied with the requirements of both 14CFR 121.574 and those
applicable provisions of 49CFR,

With the release of the final rule HM 224A an issue has arisen which HM 224A does not
address directly.  While [HM 224A, tatks about the transport in cargo of oxygen, it does
not directly addréss oxygen that is installed for use by a passenger on a downline
segment. The area of interpretation we are requesting deals with the oxygen bottle which
is installed at point A for use on a segment B 10 C.

With the Jack of maintenance personnel at many of our smaller communities we serve , it
is a matter of pragticality that a mechanic install the oxygen cylinder in the over-head bin
meeting all of the applicable installation and tie down rules.. By so doing we are assured
of a quality installation with an equivalent level of safety, We have always considered
the installed bottle as part of the ship's equipment.

The passenger then boards the flight and uses the bottle on the B-C segment.
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After use, the bottle is then removed from the aircraft and is returned 1o a servicing
station in the shipped as cargo mode packed in the ATA Specification 300 packaging.

With that as a back ground my question is quite simple. Since we are not shipping
therapeutic oxygen in cargo for replenishing a downline aircraft or station, but as an
installed part of the aircraft equipment for passenger use, are we in compliance with the
intent of the HMR and HM 224A

[ look forward to your response and truly hope a favorable decision will forth coming so
we may continue to service our passenger's needs in those smaller communities we serve,

Mr. Carl B. Kole
Administrator Dangerous Goods
United Airlines
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