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US.Department 400 Seventh Streat, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20580

Research and

Special Programs
Administration

MAR 2 3 2000

Ms. Noreen McDonald Ref. No. 00-0058

Considar, Inc.
825 Third Avenue
New York, NY 10022

Dear Ms. McDonald:

This is in response to your letter requesting confirmation
that the test results of a sample of 75% ferrosilicon, ferro
silicon chrome and ferro silicon calcium demonstrate that it
is not subject to the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171~180). You state that your product was tested in
accordance with the test method described in 49 CFR part 173,
Appendix E (revised edition as of October 1, 1926), and found
it does not meet the definition of a Division 4.3 (Dangerous
When Wet) material.

As provided in § 173.22, it is the shipper’s responsibility to
properly classify a hazardous material. However, if the
ferrosilicon handled by your company is the same material that
was tested in accordance with requirements that now appear in
the U.N. Manual of Tests and Criteria, and determined not to
meet the Division 4.3 criteria, it is not subject to the HMR.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

e

Thomas G. Allan
Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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CONSIDAR, i~nc. 825 THIRD AVENUE, NEW YORK, NY 10022

TEL: (212) 940-8070 - Fax: (212) 980-0155
TELEX: WUI 66403

Q0-0658

February 14, 2000

U.S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
400 Seventh Street S.W.

Washington, D.C. 20590

Attn: Office of Harzardous Materials Standards

Gentlemen:

We are currently dealing in 75% ferrosilicon, ferro silicon chrome and ferro silicon calcium. We
have had the material tested in accordance with DOT Standard 173, Appendix E, Division 4.3
(dangerous when wet material) and are enclosing the results herewith.

It is our understanding that the enclosed results show that the 75% ferrosilicon, ferro silicon
chrome and ferro silicon calcium would not fall into the category of Hazardous Material and
therefore does not require special handling or marking,.

We would appreciate it if you would confirm that you agree with the above. If you have any
questions, please let us know. Thank you in advance for your help in this matter.

Sincerely yours,
Considar, Inc.
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Noreen McDonald




