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Ms. Laura Bridges Ref. No. 00-0022
Sr. Packaging Engineer

SC Johnson Wax Professional

8310 16 Street

Sturtevant, WI 53177-0802

Dear Ms. Bridges:

This is in response to your letter dated January 8, 2000,
requesting clarification on the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180. Specifically, you ask that when
determining whether a Class 8 (corrosive) liquid is organic or
inorganic, is it appropriate to consider only those components
that cause the material to be corrosive, or to base the
determination on the whole mixture (i.e., a corrosive liquid and
the remainder being water).

When determining whether a mixture is organic or inorganic, a
shipper must make that determination based on the hazardous
components in the mixture. Therefore in your situation, the
shipping description should reflect the corrosive constituent in
the mixture or solution.

I hope this information is helpful. If we can be of further
assistance, please contact us.

Sincerely,

ez Pl

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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US Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards

Mr. Ed Mazzulo

400 Seventh Street, S.W.

Washington, DC 20590

Dear Mr. Mazzulo:

When determining whether a material, classified as a “Corrosive Liquid,” is organic or
inorganic, is it appropriate to consider only those components that cause the material to be
corrosive, or to base the determination on the whole “mixture” (i.e. the complete formula)?

Thank you for your time and consideration.

Sincerely,

Laura Bridges
Sr. Packaging Engineer
Johnson wax Professional




