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Dear Mr. Freeman:

This is in response to your letter dated December 21, 1999,
and subsequent telephone conversation with a member of my
staff regarding shipping paper requirements under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql. May a carrier electronically generate a shipping paper at
his facility for the purpose of consolidating multiple
shipments offered by different shippers?

Al. The answer is yes. Part 172, Subpart C does not specify
a particular form in which a shipping paper must appear.
However, regardless of the form, the shipping paper must
contain all the applicable information as required under
Part 172, Subpart C and meet the requirements in
§ 177.817.

Q2. Must the carrier modify the shipping paper upon making
intermediate hazardous material shipment drop-offs?

AZ. The answer is no. A driver is not required to update a

shipping paper to reflect a partial delivery. However,
if a driver picks up additional quantities of hazardous
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materials which were not previocusly indicated on the
shipping paper, the additional quantities must be added

if the total quantity on the vehicle at any time exceeds
that indicated on the shipping papers.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards




“We awsider safety first in our operation”
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RPS, Inc., Safety Department
PO, Box 108

Pitesburgh, PA 15230

(800) 762-3725

December 21, 1999

Information Center

Office of Hazardous Material Standards
Research & Special Programs Administration
United States Department of Transportation
400 Seventh Street, S.W,,

Washington D.C, 20590-0001

I am writing to you on behalf of RPS, Inc. to get clarification on the Hazardous Material
Regulations. My questions pertain to the definition of shipping papers and the use of the
shipping paper on a package. 49CFR Part 171.8 defines shipping paper as a shipping order, bill
of lading, manifest or other shipping document serving a similar purpose and containing the
information required by §§ 172.202, 172.203 and 172.204. My two questions are:

1. Provided the appropriate emergency response information is present and available, can a
computer-generated manifest serve as the shipping paper(s) as required by 49CFR 177.817
that contain multiple entries (shipments) from various shippers?

2. Provided the carrier satisfies all the requirements of highway transportation under 49CFR
177.817, can the shipping paper be in the form of a self-adhesive label without multi-parts
and still meet the requirements of 49CFR 172.600?

I appreciate your time and consideration in this matter. Should you have any questions, please
do not hesitate to contact me at 412-262-7351.

Respectfully,

Jerry W. Freeman
Hazardous Materials Coordinator

cc: Elizabeth Bracei

Winner of Anericn Trucking Assodiatiors” Presiderns Avnd for Safety



