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Mr. Jonathan A. Marks Ref. No: 99-0283
Paperboard Products

21 Shafer Place

Hackensack, NJ 07601-2266

Dear Mr, Marks:

This is in response to your letter of October 14, 1999, requesting clarification of the marking
requirements for UN standard packagings in § 178.503 of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-1 30).

You reference a letter from this Office dated J une 29, 1992, which states “for combination or

composite packagings, the actual date of manufacture may be considered to be either the date on which
the outer packagings was manufactured or the date on which the packaging was assembled (i.e., inner
packagings placed in outer packaging with cushioning material).” You ask whether it is permitted for a
packaging manufacturer to mark a combination Ppackaging as meeting a UN standard but leave the date
element blank so that the customer may fill in the date the packaging is “assembled” as discussed in our
June 29, 1992, letter. You also ask what the packaging manufacturer’s liability is when leaving an
element in the specification marking blank. g

As previously stated, a combination or composite packaging may be marked as being “manufactured”
on the date on which the packaging was assembled. “Assembly” is the physical act of placing inner
packagings or a liner into an outer packaging. A packaging manufacturer may leave the date element
blank in the packaging certification marking; however, as required by § 178.2(c) each person to whom

a packaging is transferred must be notified of all requirements not met at time of transfer. The
notification for such a packaging should include a statement advising that the packaging is considered to
meet the marked standards only when the customer has marked the year of assembly on the

packaging. This is also true if the packaging manufacturer chooses to mark a future date on the
packaging per a customer’s request. The notification for such a packaging should state that the
packaging is considered to meet the marked standard only if assembled in the year marked,
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Another option would be for a packaging manufacturer to manufacture the packaging to a tested UN
standard, but not place any packaging certification marks on the packaging. The customer would then
self certify as the manufacturer by placement of the complete required UN standard marking on the
packaging. :

I hope this information is helpful.

Sincerely,
Eélward T. MaZu:o z 7/
Director '

Office of Hazardous Materials Standards
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Research & Special Programs Administration 120789530110000533 /
400 7™ Street, SW |

Washington, DC 20590-0001 s
Ref: Year Date Code for 46 UN Packaging
Dear Mr. Mazzullo, | October 14, 1999

I am writing to you for clarification as to the correct year date code required to be
used on UN certified packaging. It is our understarding as documented in the TATA 39™
edition, that the year date code should be the year in which the packaging was
manufactured.

One of our customers (Dayron Inc.) has forwarded us a copy of a letter from your
office. This letter is addressed to Alliant Tech Systems, Inc. and references their
correspondence dated May 15, 1992,

In your response we are in complete agreement with your Q1 & A1, which states
that the year code should be the year in which the packaging was manufactured, However,
Q2 & A2 are confusing. The beginning of A2 is in agreement with Al (year of packaging’
manufacture) but, halfway through it reads "However, for combination or composite
packaging, the actual date of manufacture may be considered to be either the date on

which the outer packaging was manufactured or the date on which the packaging was
assembled,”

I telephoned your assistance number and was advised by a member of your staff
that we had the option of either printing the year in which we manufacture the packaging,
or leaving the year date code blank. If the year date is left blank it is our customers
responsibility to ensure that the correct year date code is inserted at the time of thejr




actual packing of the carton. Additionally, this removes responsibility to us the box
manufacture for the date coding. We are still required to manufacture the packaging in
accordance with a certified test report.

If the date code is left blank how does the user of that package know when the
material was actually manufactured? Isn't the date code required to verify that the
package was made in accordance with a certified test report (2 year time period)?

Furthermore, in your letter you reference "assembly”; is this the assembly of
materials used to manufacture the package(i.e. linerboard/medium), or is this the
customers physical act of packing the box with their product, or the manufacture of their
product which then gets placed within the package?

We request your immediate attention to this matter as our customer(Dayron Inc.)
has a current government contract for which we require this matter clarified. They have
requested we use the year code of "00". T have explained that in accordance with the
documentation we have at this time this is not possible. We need to document the correct
procedure to ensure compliance by us and our customers.

We thank you in advance for your prompt assistance with this matter. If you have
any question, please do not hesitate to phone me at the above referenced numbers.
Additionally, if possible could you please fax your response to 201-440-6740 as time is of
the essence.

Sincerely,

Paperboard Products Div. Of
International Container Co.
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/
Jonathan A. Marks
President

CC:Dayron Inc.
File:DOT-Dayron101499




