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Ms. Denise M. Qas Reference. No. 98-0347
P.O. Box 7377
North Kansas City, MO 64116

Dear Ms. Oas:

This is in response to your letter concerning a provision in 49 CFR 173 33(2)(2). This
provision restricts a person from loading or accepting different materials on the same
multi-unit cargo tank motor vehicle if, as a result of any mixture of the materials, an
unsafe condition would occur such as an explosion, fire, excessive increase in pressure or
heat, or the release of toxic vapors. I apologize for the delay in responding and regret any
inconvenience it may have caused.

In your letter, you referred to a statement published in the June 17, 1991 Federal Register
publication in which we stated that the restriction in § 173.33(a)(2) was not intended to
prevent the shipment of materials that, if mixed, would produce a moderate exothermic
reaction that would not start a fire, rupture the tank or release acutely toxic vapors. You
asked if this interpretation is correct and if, not, just how much of an increase in pressure
or heat is permitted before creating a violation of this section.

The above interpretation is correct. In addition to meeting the provision in

§ 173.33(a)(2), cargo tanks must meet the general requirements for all bulk packagings in
§§ 173.24 and 173.24b. Under § 173.24(b), a package used for the shipment of
hazardous materials must be designed, constructed, maintained, filled, its contents so
limited, and closed, so that under conditions that normally occur in transportation: 1)
there will be no identifiable release of hazardous materials to the environment; 2) the
effectiveness of the packaging will not be substantially reduced; and 3) there will be no
mixture of gases or vapors in the package which could through any credibie spontaneous
increase of heat or pressure, significantly reduce the effectiveness of the packaging,

Many factors affect how materials may react with each other. They include the chemical
composition and properties of the materials involved, and how they react to air, water,
contaminants, or temperature conditions during transportation, Because there are so
many variables, under the Hazardous Materials Regulations, the parties involved must
evaluate the potential risk posed by different materjals that are offered and accepted for
transportation on the same multi-tank cargo tank motor vehicle. If your client has
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specific questions on making these determination, your client may contact Mr. Charles
Hochman, Office of Hazardous Materials Technology, at (202) 366-4545 for assistance.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Walls & plGLeD

Hattie L. Mitchell, Chief )
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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November 12, 1998

Mr. Edward T. Mazzullo - DHM -10

Director, Office of Hazardous
Materials Standards, RSPA

U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, Southwest

Room 8100

Washington, DC 20590

Dear Mr. Mazzullo,

A client of mine has asked for an interpretation from your office regarding 49
C.F.R. 173.33(a)(2) which provides that:

Two or more materials may not be loaded or accepted for
transportation in the same cargo tank motor vehicle if, as a result of
any mixture of the materials, an unsafe condition wold occur, such as
an explosion, fire, excessive increase in pressure or heat, or the release
of toxic vapors.

A statement published in the Federal Register in 1991 noted that the intent of the
section is to prevent shipment of materials that, if mixed, would cause a fire, a tank
rupture or the release of acutely toxic vapors. 56 Fed. Reg. 27872 (June 17, 1991). It
further noted that the section was not intended to prevent the shipment of
materials that, if mixed, would produce a moderate exothermic reaction that would
not start a fire, rupture the tank or release acutely toxic vapors.

This statement could be interpreted to mean that the only increase in
pressure or heat that is prohibited is an increase sufficient to cause a fire, tank
rupture or release of toxic vapors and that any increase of a lesser amount would be
permitted. My client would like a statement from your office as to whether or not
that interpretation is correct and, if not, just how much increase in pressure or heat
is permitted before creating a violation of the section.

Thank you for your assistance.
Very Truly Yours,

D'ﬁ\r\‘x @as

Deni Qas




