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Mr, William O. Gramer Ref. No: 00-0027
3M Package Engineering,

Regulatory Center of Excellence

3M Center 224-1E-09

St. Paul, MN 55144-1000

Dear Mr. Gramer:

This is in response to your letter regarding the orientation arrow markings that are required on certain
packages of liquid hazardous materials under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR.
Parts 171-180). Specifically you ask whether § 172.312 prohibits the placement of arrows for
purposes other than orientation on packages containing liquid hazardous materials.

The answer is yes. As provided by § 172.312, each non-bulk combination package having inner
packagings containing liquid hazardous materials must be packed with closures upward, and legibly
marked with package orientation markings. Additionally, arrows for purposes other than indicating
proper orientation may not be displayed on a package containing a liquid hazardous material.

I hope this information is helpfiil.

Sincerely,

W A

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Edward Mazzullo, Dircctor.
Office uof Hazardous Materials Standards a
Research and Special Programs Administration. US DOT \’)

m 400 7" 5t SW; DHM-10

Washingion, DC 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo,
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Request for Interpretation concerning the use of “up-arrows™: 6Augl 998

It is our understanding that the Hazardous Matcrials Regutations (HMR) do nof allow placement of
‘orientation arrows’ on combination packages containing liquid dangerous goads (hazardous materials) in
articles or containers which have no ‘upward® orientation. To display such marking appears to be 2
violation of the HMR, according to 49CFR172.312, and at best is misleading to dangerous goods package
handlers for whom the arrows are intended.

tn 172.312(b) we see that for liguid dangerous goeds packages, V... arrows for purposes other than
indicating proper package orientation may not be displayed...”, 172.312(a)}(1) specifically requires liquid-
carrying dangerous goods packages to be oriented, or “...packed with closures upward” during transport.
1n 172.312 (c) orientation arrows are generally required on combination packages of liguid-carrying inner
receptacles with closures capable of application and removal by the filler and user. It is generally
understood that hecause these type of closures (e.p. screwtop, etc) are applied after filling and may be
removed to allow emptying or other applications. the closures do not form a “permanent” or ‘welded-
hermetic’ seal, and thus, pose a passible means of liguid leakage from the outer package. An "upward
package orientation® clearly exists and is therefore communicated fo the package handler so as to minimize

risk of leakage in transport.

Paragraphs 172.312(c)(4) and (5} clearly state that when inver packagings have no such removable closures
or no closures at all, there is therefore no ‘upward® orientation and the requirement to label a package with -
arrows “...pointing in the correct upright direction. {172.312(2)2))” does not apply. The reason for this
requirement seems self-evident — these types of packages have no such ‘closure orientation’. As paragraphs
{4) and (5) seem to stale, *articles’ and ‘inners’ which are ©...leak-tight in all orientations...” and which have
... hermetically sealed...” closures have ne ‘upward’ orientation. As such, these type packages are not
tested and designed for shipment in a specific orientation to minimize Jeakage from closures. Therefore, o
label the package as having such an orientation “., pointing in the correct upright direction. [172312@y2))"

would be incorrect.

Further, it seems that 1o label these packages as such could be misleading to handlers of the package as is the
concern in paragraph (k). To apply arrows to such packages would not be for preper orientation of the
inner closures (none exist), and thus may be “...for purposes other than indicating proper package
orientation” and therefore may “... nof be displayed...” [172.312(b)). This scems to mean displaying such
arrows would not be ‘optional’. as may be the case of small quantity exceptions stated in (c)(2) and (3).

Would you please clarify whether our understanding as stated in paragraph one is correct? Specifically,
that up-arrows on combination packaging containing liguids in “... manufactured articles or hermelically-
sealed inner packaging...” having no upward closure erientation are not allowed by 49CFR172.312.

Sincerely.

William O Gramer. Lead Engincer -
IM Package Engincering. Repulatory Center of Fxeelience

3M Center 224-1E-09

St. Pau) MN 55144-1000
(651) 7306-1407
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