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Dear Mr. Hendrix:

This responds to your letter, dated October 22, 1999, addressed to Mr. Bill Stevens in the
Research and Special Programs Administration’s Southern Region Office of Hazardous
Materials Enforcement. Your letter addresses inconsistent federal and state regulatory
requirements for the transportation of regulated medical wastes.

You are correct that there appear to be some significant differences between the federal
transportation requirements applicable to regulated medical wastes in the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-180) and requirements in ¢ffect in various states. The
foderal hazardous material transportation law (49 U.S.C. 5101 et seq.) preempts many state and
local laws and regulations concerning hazardous materials transportation that are not the same as
the federal requirements. {The enclosed index explains that preemption in detail.) Thus, where
state requirements do not meet the preemption standards in the law, they are superseded by the
HMR.

Your specific questions concerning transportation requirements for regulated medical wastes are
paraphrased and answered below. -

Q1: Can aphysician, clinic, or large facility offer for transport an untreated throat culture that
is contaminated with the Streptococcus bacterium? Must the contaminated throat culture
be packaged according to UN or Packing Group 1I guidelines? If UN or Packing
Group II packaging is required, is it then acceptable for a solid waste garbage truck to
receive and compact the package, thereby destroying its integrity during transport to its
final destination at a transfer station or landfill? Are shipping papers required? -

Al:  Cultures and stocks of infectious substances are considered hazardous materials under the
HMR. Thus, 2 physician, clinic, or facility may offer an untreated throat culture
contaminated with the Streptococcus bacterium for transportation if the shipment meets
all applicable HMR requirements. For example, under § 173.134(b)(4), a waste culture
or stock of an infectious substance may be offered for transportation and transported as
regulated medical waste under the following conditions: (1) the waste culture or stock
must conform to Biosafety Level 1, 2, or 3 as defined by the Centers for Disease Control

see HHS Publication 93-8395); (2) the waste culture or stock must be packaged in

i

990298

e




packagings conforming to the Packing Group 11 performance level as specified in Part
178 of the HMR and to the requirements in § 173.197; and (3) the waste culture or stock
must be transported by a private or coniract carrier using a vehicle dedicated to the
transportation of medical waste. Waste cultures and stocks that do not conform to the
conditions listed in § 173.134(b)(4) must be transported in packagings that conform to the
requirements of § 173.196.

No person may offer for transportation or transport a waste culture or stock of an
infectious substance unless the material is handled and transported in accordance with
applicable requirements in the HMR, including those applicable to shipping papers,
package marking and labeling, emergency response information, and employee training.
In addition, the shipment must also conform to the gencral packaging requirements in
Subpart B of Part 173. With specific reference to your question, § 173.24 requires that
each package used for the shipment of hazardous materials must be designed,
constructed, maintained, filled, and closed so that, under conditions normally incident to
transportation, the package will retain its integrity and its contents.

Q2: Can a physician, clinic, or large facility offer for transport blood-contaminated untreated
syringes or needles in containers that do not meet UN or Packing Group II gnidelines? If
UN or Packing Group II packaging is required, is it then acceptable for a solid waste
garbage truck to receive and compact the package, thereby destroying its integrity during
transport to its final destination at a transfer station or landfill? Are shipping papers
required for transport of contaminated syringes?

<

A syringe or needle contaminated with an infectious substance is considered regulated
medical waste under the HMR. Regulated medical waste must be packaged in
packagings conforming to the requirements of Part 178 of the HMR at the Packing
Group II performance tevel. In addition, the packagings must be rigid, leak-resistant,
impervious to moisture, of sufficient strength to prevent tearing or bursting under normal
conditions of use and handling; sealed to prevent leakage during transport; puncture-
resistant for sharps; and break-resistant and tightly lidded or stoppered for fluids in
quantities greater than 20 cubic centimeters (see § 173.197). Section 173.134(b)(3) of the
HMR provides a packaging exception for a regulated medical waste that is transported by
a private or contract carrier. In such cases, the regulated medical waste may be packaged
in a rigid, non-bulk packaging that conforms to the general packaging requirements in

§§ 173.24 and 173.24a and the packaging requirements specified in regulations
promulgated by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) at

29 CFR 1910.1030. '

No person may offer for transportation or transport a regulated medical waste unless the
material is handled and transported in accordance with applicable requirements in the
HMR, including those applicable to shipping papers, package marking and labeling,
emergency response information, and employee training. In addition, the shipment must
also conform to the general packaging requirements in Subpart B of Part 173. With
specific reference to your question, § 173.24 requires that each package used for the
shipment of hazardous materials must be designed, constructed, maintained, filled, and
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closed so that, under conditions normally incident to transportation, the package will
retain its integrity and its contents.

Q3: What is DOT’s definition of an "infectious substance™? Does the subjective judgement of
the individual determining "infectious" require consideration of OSHA’s "universal
precautions"? Is untreated discarded blood an infectious substance?

A3: For purposes of the HMR, an infectious substance is a viable microorganism or its toxin
that causes or may cause disease in humans or animals. The term includes those agents
listed in regulations of the Centers for Disease Control (see 42 CFR 72.3) and any other
agent that causes or may cause severe, disabling, or fatal disease. Untreated discarded
blood that is contaminated with an infectious substance is considered a regulated medical
waste under the HMR. The HMR do not incorporate the "universal precaution” standards
that are the basis of OSHA’s regulations concerning the handling of bloodborne
pathogens in laboratories and other work environments (see 29 CFR 1910.1030).

Q4: Are all offerors of regulated medical waste required to comply with DOT regulations?
Do these regulations apply to both small and large facilities?

'A4:  No person may offer for transportation or transport a regulated medical waste unless the
shipment conforms to the requirements of the HMR. The HMR apply irrespective of
whether the offeror is a large or small facility. Further, the HMR apply to all shipments
of regulated medical waste, even those shipments transported wholly within a single
state. '

You may know that we are considering revisions to the current requirements in the HMR
applicable to infectious substances, including regulated medical wastes. On September 2, 1998,
we published an advance notice of proposed rulemaking (ANPRM) in the Federal Register
requesting comment on: (1) whether the HMR should incorporate international standards for
transporting infectious substances, (2) possible revisions to the current exceptions in the HMR
for diagnostic specimens and biological products, and (3) additional packaging options for
transporting regulated medical wastes. We expect to issue a notice of proposed rulemaking on
these issucs in the next year. A copy of the ANPRM is enclosed. '

I hope this information is helpiul. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office. '

Sincerely,

(ot 7 7%

Director, Office of Hazardous Materials Standards

Enclosures
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October 22, 1899
United States Department of Transportation
Research and Special Programs Administration

Mr. Bill Stevens, Hazmat. Enforcement Specialist
Office of Hazardous Materials Enforcement

uding cultures and stocks of
waste packaging and

P.O. Box 20636
to comply with both

Atlanta, GA 30320
Dear Mr. Stevens,
My company transports regulated medical waste incl
infectious substances in five southeastern states. As you know, most states
regulations conceming regulated medical
We have attempted to educate our customers explaining their
responsibility as “offerers” of regulated medical waste (RMW)
federal and state regulations. In discussions with customers from various states’
ably a significant difference between individual state
ifically, North Carolina,

though, there is unquestion
regulations and those of DOT outlined in 4@ CFR. Spec
tion of federal OSHA requirements. It seems also,
ears coupled with lack of

have
transportation.
Georgia and Tennessee regulators refer to their regulations as the governing
It seems that some explanation for the differences between state requirements
gulations have been in place for some time, a

baseline requirement.
North Carolina firmly believes that their

can be attributed to interpreta
that though federal DOT re
combination of general interpretation through many y
communication and lack of enforcement probably played a part in the disparity of
each state’s ultimate regulations.
developed regulations address an acceptable level and was confirmed
acceptable by OSHA.
Furthermore, “offerers” in these states often call the state agency and receive
confirmation that the state regulations are the governing requirement. Hence our
"confusion as to where the communication between federal and state agencies
lies to establish a standard. Likewise, we are sure this same conflict applies
elsewhere and any official record DOT statement as to-minimum requirements

would suffice in most instances.

“Safety, Service and Savings”
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For example, North Carolina DEHNR rules: (copy enclosed) allow the disposal of
contaminated syringes, sharps and other items, including blood in quantities less
than 20 cc's, bloody gauze, tubing and dressings to be disposed of as solid
waste (reference NCDEHNR reg's 1202(b), .1202(c), .1201(9). Thousands of
pounds of regulated medical waste, including thousands of untreated syringes,
are transported daily to landfills in North Carolina in apparent violation of federal
law. This daily occurrence is a direct contradiction of the intent of all medical
waste regulations as this is completely unregulated in both treatment and
transportation aspects.

without outlining each states regulations, we might pose these direct questions
for DOT to provide clarification which can be used to educate state officials and
“offerers” of regulated medical waste in these states:

1. Can a physician, clinic or large facility offer for transport an untreated throat
culture that is contaminated with the Streptococcus bacterium {thousands of
positive “strep” cultures are generated by pediatric offices annually)? Must
the contaminated throat culture be packaged according to UN or packaging
group 1l guidelines?

If UN or packaging group i packaging is required, is it then acceptable for a
solid waste garbage truck to receive and compact thereby destroying the
integrity of the package while in transport to its final destination at a transfer
station or landfili?

Are shipping papers required?

2. Can a physician, ciinic or large facility offer for transport blood contaminated
untreated syringes or needles in non-UN or packaging group Il approved
containers? ' ,

If UN or packaging group !l approved containers are required, is it then
acceptable for a solid waste garbage truck to receive and compact thereby
destroying the integrity of the package while in transport to its final
destination at a transfer station or landfill?

Are shipping papers required for transport of contaminated syringes?

3. Given the DOT definition of “regulated medical waste”, what is the DOT's
definition of an “infectious substance™?
Does the subjective judgement of the individual determining “infectious”
require consideration of OSHA’s “universal precautions”? '
Under DOT's definition, is unireated discarded blood an ‘“infectious
substance™?

4. Are all offerers of regulated medical waste required to comply with DOT
requlations? Do these regulations apply to both small and large facilities?




We applaud DOT's efforts to help clean up the industry and standardize
compliance. Further, we appreciate DOT taking compliance enforcement to the
generators as offerers of regulated medical waste and infectious substances.
We would note however, that a mutual consideration be afforded as we work
together to educate and inform ihe healthcare industry of these directives. It is
obvious that all parties involved in the process have been operating at
significantly different levels of interpretation and compliance for years.

As the senior enforcement specialist in our southeast region, we appreciate your
offoris to meet and discuss these requirements. CFR regulations are not so
black and white when applied in the field. We believe that a coordinated
schedule of meetings with state regulators open to haulers and generators is
very helpful. With published notice, this would provide some structure to the
training and information while affording maximum participation.

Thank you for answers or a referral of these questions to clarify this information.
A prompt response to these issues is certainly in the interest of minimizing risk to
the general public and many downstream garbage workers. Thank you for your
help and | look forward to your reply.

Vice President

cc: Mr. Edward Mazzullo
‘Ms. Eileen Edmonson Mack
Mr. Todd Clark
Ms. Edith Couiter
Ms. Alice Jacobson, Esquire




