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Sam Reeder, PhD Ref. No. 99-0210
Quality Manager '

Marsulex, Inc.

6800 W. Central Avenue

Suite L-1

Toledo, OH 43617

Dear Dr. Reeder:

This is in response to your letter and telephonic discussions
with members of my staff concerning whether the use of two
different primary hazard class labels and placards is permissible
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ingquire whether a POISON GAS label
and the new INHALATION HAZARD label may be displayed for an
export shipment that you identify as Sulfur dioxide, 2.3 (8),
UN1079. In addition, you inquire whether a highway transport
vehicle or rail tank car may also display dual placards (old and
new) for the poison inhalation hazard (PIH) material contained
therein. You intend to export PIH materials to Canada and it is
your understanding that Transport Canada does not recognize U.S.
‘mandated PIH communication requirements.

The answer to your questions is yes, the dual display of the old
POTISON GAS label or placard and the new INHALATION HAZARD label
or placard is acceptable. The old label and placard represent
the hazard of the hazardous material contained in the package,
transport vehicle or tank car and, therefore, their display are
permitted under the conditions specified in §§ 172.401(a) and
172.502 (a) respectively. :

The effective date for use of the new Class 2 or Class 6 PIH
label was October 1, 1999 (Docket HM-206). The display of the
PTH label with the words “INHALATION HAZARD” is opticnal;
however, when the words are not displayed on the label, the
shipment must be marked “INHALATION HAZARD” as specified in

§ 172.313.  As you are aware, an interim final rule was recently
published (September 16, 1999; HM-206D; 64 FR 50260), which
authorizes, under certain conditions, a transition period for use
of the old labels under the IMDG Code and the Canadian TDG

Regulations. . _ .
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For materials poiscnous by inhalation, by all modes of
‘transportation, the sole use of the old POISON GAS placard is
permissible until October 1, 2001. When the words “INHALATION
HAZARD” do not appear on the placards, as prescribed in

§ 172.540, the transport vehicle or rail car must be marked as

prescribed in § 172.313.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can

be of further assistance.

Sincerely,

Wolls e ERZE

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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MARSULEX Suite L-1 . TEL: {800) 321-6282
me . . ‘ 6800 W. Gentral Avenue (419) 841-9001

Toledo, OH 43617 FAX: (418} 842-1130
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Mr. Edward Mazzulio | A0 -62{0

Director of Office of Hazardous Materials Standards
U.S.D.O.T./RS.P.A (D.HM. 10)

400 7th Street, SW

Washington, DC 20590-001

Dear Mr. Mazzullo:

Please provide a Letter of Interpretation concerning the HM206 interpretation |
received by telephone from the US DOT hofline. The interpretation | received
allows the use of both the primary INHALATION HAZARD and POISON GAS
labels at the same time on a shipment of sulfur dioxide, 2.3(8), UN1079 and the
use of the primary INHALATION HAZARD and POISON GAS placards at the
same time on a tank truck {or other over the road vehicle) or tank car. This
interpretation is based on the opinion that the use of the two placards or labels
at the same time was not confusing and thus would meet the requirements of
49CFR172.502 and would not fall under 49CFR172.401(b). '

‘ Thank you for your consideration.
Sincerely,

o ok

Sam Reeder PhD
Quality Manager

cc: D. Abbott
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