Q

US.Department ' . 400 Seventh Stiget, SW.
of Transportafion Washington, D.C. 20590
Researchand

Special Programs

Administration

DEC 2 8 10
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Gaithersburg, MD 20899-0001

Dear Mr. Hobbs:
This is in response o your letter dated November 3, 1998 regarding the transportation of a limited

quantity of radioactive material in the cabin of a passenger-carrying aircraft and the definition of the
term “research”. I am sorry for the delay and hope this has not caused you any inconvenience.

Section 175.85(a) states that no person may carry a hazardous material in the cabin of a passenger-
carrying aircraft. However, 49 CFR 173.422 excepts from the provisions of 175.85 - among others -
a package containing a Class 7 material that is prepared for shipment under the provisions of 173,421,
173.423, 173.424, 173.426, or 173.428. Therefore, radicactive matetial which is classed as Class 7
and is prepared for shipment under the provisions of 173.421, 173.423, 173.424, 173.426, or

173.428 may be transported in the cabin of a passenger-carrying aircraft.

Section 171.8 defines “research” as the investigation or experimentation aimed at the discovery of new
theories or laws and the discovery and interpretation of facts or revision of accepted theories or laws in
the light of new facts. However, it is the opinion of this Office that “research” does not include the
application of existing technology to industrial endeavors. For example, the use of radioactive material
to detect the cracks in oil field pipelines is not considered research but the application of existing
scientific knowledge.

I hope this satisfies your request. -

Sincerely,

L o

Thomas G. Allan : |
Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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November 3, 1998

. Bdwatd T. Mazzullo, Directlot

Office of Hazardous Materials Standards
Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation
Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzullo:

We would appreciate a statement providing the current regulatory citations and a recapitulation of the
Department’s positions on the terms "research" and "limited quantity" with respect to catry-on or '
checked baggage on passcnger aircraft. These refer to a DOT memorandum, dated August 11, 1987,
with subject "Interpretation of 49 CFR 175.500(c)", from Thomas J. Carlton, Chief, Standards
Division, DHM-10, to Walter G. Greiner, Manager, Dangerous Goods/Explosive Security Branch,
ACS-120, and to a letter, dated March 19. 1991, from Mr. Patrick McDonnell of the Office of Civil
Aviation Security Operations, USDOT, to M. Carlton Kammerer, Director of State Programs at
USNRC. Please send your response to me at NIST, 100 Bureau Drive, Stop 3541, Gaithersburg, MD
20899-3541. My telephone number is 301-975-5800.

Thank you for your attention to this request.

Sincerely,

Mol

T. G. Hobbs, Chief
Health Physics :
Occupational Health and Safety Division

NIST!




