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Mr. Fred A. Nachman Ref. No. 99-0277

President, Thunderbird Cylinder, Inc.
4209 E. University Drive
Phoenix, AZ 85034-7315

Dear Mr. Nachman:

This is in response to your letter dated October 7, 1999, requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 171-180). Specifically, you ask whether the
depth measurement of a gouge, dig or cut in a DOT specification acetylene cylinder is measured
from the original wall of the cylinder or from the top to the bottom of the gouge, dig or cut
itself. You enclosed a sketch depicting a gouge in the center of a dent.

" The HMR do not currently provide for a measurement when a gouge is inside of a dent, as
depicted in your sketch. Section 173.34(e)(18) of the HMR prescribes that a DOT specification -
acetylene cylinder must be requalified in accordance with the Compressed Gas Association

(CGA) Pamphlet C-13. Based on the criteria contained in the pamphlet, two measurements
must be taken. The dent is evaluated according to the criteria prescribed in paragraph 4.6.3 and
the depth is measured as represented by A on my enclosure. The gouge is evaluated according to
the criteria prescribed in paragraph 4.6.4 and the depth is measured as represented by B. If either
measurement does not meet the tolerances specified in CGA Pamphlet C-13, the cylinder must
be condemned.

I hope this information is helpful. Should you have further questions, please contact us.

Sincerely, . -

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
5 Office of Hazardous Materials Standards

Enclosure

¢c: Mr. Carl Johnson
_ Compressed Gas Association Inc,
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THUNDERBIRD CYLINDER INC

4209 E. University Prive
Phoenix, AZ 85034-7315 m
(602) 437-4600
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October 7, 1999

Mr. Edward Mazzulla

Office of Hazardous Material Standards
DHM-10

400 Seventh Street

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzulla,

When measuring a gouge, dig or cut in an acetylene cylinder, do you measure its depth
from the original wall of the cylinder or the top to the bottorm of the gouge, dig or cut
itself? How would you know from CGA Pamphlet C13? Please see the drawing below:
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