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Mr. Leo Traverse Ref. No. 99-0225
HAZMATEAM, INC. '

12 Kimball Hill Road

Hudson, NH 03051-39155

Dear Mr. Traverse:

This is in response to your letter dated August 20, 1999, concerning the meaning of the plus (+) sign in
Column 1 of the Hazardous Materials Table (HMT) under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if the appearance of a plus (+) sign is an
indication that the proper shipping name may not be changed even if the material is in a mlxture

: The plus (+) sign in Column 1 of the HMT fixes the proper shipping name and hazard class for certaln
materials without regard to whether the material meets the hazard class shown in column 3 of the HMT. -
- However, this applies only to materials which are essentially pure, or of a technical grade. The plus.(+). -
«+-'sign eliminates shipper discretion in determining whether a material meets the defining critéria for a
hazard class. The proper shipping name is no longer fixed if the hazardous material is mixed with
another hazardous material or a substantial amount of a non-hazardous material. The plus (+) sign is no
longer considered when the mixture or solution no longer exhibits the same hazard to humans as the
technical or essentially pure grade of the material. In that case, the most appropriate description for the
material shall be determined in accordance with § 172.101(c)(12).

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact this
Office.

Sincerely,

WL, 40,0

- Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Office of The Boeing Company
The General Counsel P.O. Box 3707, MC 13-08 ?
Seattle, WA 98124-2207 e

July 23, 1999

Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U. S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
DHM-10

400 Seventh Street, S. W.

Washington, D. C. 20590-0001

Re:  DOT Interpretation of Transportation “in Commerce” by.a Government
Contractor at a Privately-Owned F ac111ty (ie., not Govemment—Owned or
Government—Operated)

" Dear Sir'

I am seeking concurrence from the Department of Transportation (“DOT”) that

the intra-plant movement of hazardous materials by a government contractor at its -

:'_ ©. . own privately owned facility does not constitute “transportation in commerce” . Ee
RS and thus would not be subject to the hazardous matenals regulations (“HMR”) RN

| _ANALYSIS

As a general rule, the intra-plant movement of Hazardous miaterials excluswely on .

. -privately-owned property does not constitute “transportation in commerce” for -

purposes of the applicability of the HMR. Such exclusively intra-plant movement

- - would not be subject to the various packagmg, shlpplng paper and placarding -
~.+ requirements of the HMR. - :

The movement of hazardous materials by a consignee exclusively on
private property, for purposes relating to a manufacturing process, is not
transportation in commerce under Federal hazmat law. -

See 60 Fed. Reg. at 8,787 (Feb. 15, 1995) (Attachment 1). See also 60 Fed. Reg.
at 8,777 and 8,784 (stating that the “Federal hazmat law and the HMR do not
apply to the movement of hazardous materials exclusively at a consignee’s
facility.” and “Federal hazmat law and the HMR do not apply to transportation of
hazardous materials exclusively on private property,” respectively.) (Attachment

%

! There are a few exceptions to this general proposition not relevant to the question being posed
by this letter. See, e.g., 49 CF.R. 174.67 (regarding the applicability of the HMR to certain
specific carrier and consignes handling of hazardous materials including unloading of railroad
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The determinative factor in the applicability of the FIMR is the status of the

facility, and not the status of the operator. That is, so long as the transportation of
hazardous materials is solely intra-facility (i.e., not along or across a public road
nor at a government-owned/leased facility which is open to the public?) at a
privately owned facility, the requirements of the HMR do not apply. Thus, when
a government contractor is operating exclusively at its own privately-owned
facility, the government contractor is treated no differently than any other person
subject to the HMR. The intra-plant movement of hazardous materials at the
government contractor-owned facility is not considered to be “in commerce™ and
the HMR does not apply. This is consistent with the general Hazardous Materials
law and regulations which require that government contractors be treated “in the
same way and to the same extent” as any other person subject to the HMR
requirements. See 49 U.S.C. 5126(a); 40 Fed. Reg. at 8,620 (Feb 28, 1991)
(Attachment 3) and 49 CF.R. 171.1(b). ‘

. CONCLUSION

' ree

- 1 The HMR does not apply to the movement of hazardous materials that is entirely
.} on private property and neither follows nor crosses a public way, regardless of
"} whether the movement involves a prwate company operating at its own prlvately-
4 owned facility or whether it 1nvolves a government contractor that is. op eratmg at
- 1ts pnvately—owned facility. . :

;I look forward to your concurrence. In the meantime, 1f you have any questions . .S
about the contents of my letter, please contact me at (206) 544-3198. Thank: you R
=for your attentlon to th1s matter - .

Sincerely,.

* Michele A. Giusiana
Counsel, The Boeing Company

Encls.

tank cars, incidental to transportation in commerce, even when that unloading takes place
exclusively at a consignee’s facility).

2 See, e.g. DOT Legal Opinion Letter from Judith S. Kaleta, Chief Counsel, RSPA, U. §. DOT to

Susan Denny, Director, Transportation Management Program, U. S. DOE (April 23, 1991)
(Attachment 4); DOT Legal Opinion from Edward H. Bonekemper, III, Assistant Chief Counsel,
RSPA, U. 8. DOT to Jo Ann Williams, Office of the General Counsel, U. 8. DOE (April 26, 1993)
(Attachment 5),
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