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Ms. Michele A. Giusiana Ref. No.99-0202
The Boeing Company

P.O. Box 3707, MC 13-08

Seattle, WA. 98124-2207

Dear Ms. Giusiana:

This is in response to your letter concerning the é.pplicability of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) to government contract employees moving hazardous materials on

private property.

You are correct in your understanding that hazardous materials moved entirely on private property on

. . roads which do not have public access are not considered in transportation and are not regulated by the

- HMR. Section 171.1(b) states that persons under contract with local, state and Federal agencies are

1 subject to the HMR. The letters of clarification from our office, which you included with your request -
(Bonekemper to Williams, 4/26/93 and Kaleta to Denny, 4/23/91), state that shipments'are not in' -
commerce unless they move across or along roads to which the public has access.

I hope this satisfies your request.
.Sinccrely,'

UM

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Hattie L. Mitchel, Chief

Exemptions and Regulations Termmatlons
Office of Haz Mat Standards

400 7th St. SW

Washington, DC 20590

. Dear Hattie: _

Q1 : o _ . ‘ _
- Under HM 215C toluene dnsocyanate (TDI) has been updated to. 1nc1ude + in.

o column one of the 171 101 table.

e I understand thls is a SIgnal thata shlpper is not to change thlS sh1pp1ng name

% even when ina mxxture1 ‘Is this true? :

The dlscusswn in HMZlSC in regards to eplchlorohydrm appears to me to state
“that this is not the case T fmd thlS confusmg and conﬂlctlng W1th

R lOl(b)(l)

o2 ‘ G

-If TDI is mixed into adheswes as part of a formula that ends up as a ﬂammable

- mixture? would I be required to use the name toluene d11socyanate or could I
use the shlppmg name adhesives3? : :

We would llke a wrltten answer. Thank you once again for your expertlse

' 172.101(b)(1)
? No longer poison based upon %
¥ Assuming it is a flammable liquid after formulation




