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Dear Mr. Imperatore:

This is in response to your letter dated June 24, 1999, and
subsequent telephone conversation with a member of my staff,
regarding the proper packaging and shipping descriptions for
waste cyanides and brucine under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 492 CFR Parts 171-180).

Virginia Tech generates the following materials as waste for
off site shipment: sodium cyanide; potassium cyanide; and
brucine.

Under § 173.22, it is the shipper’'s responsibility to properly
classify and describe a hazardous material in accordance with
Parts 172 and 173. Such determinations are not recuired to be
verified by this Office. 1In the scenario you present in your
letter you describe all three hazardous materials with one
proper shipping name, “Waste toxic solids, inorganic, n.o.s.,
6.1, UN3288, PG I, (Sodium cyanide, Brucine, Potassium
cyanide) .” This description is incorrect. The proper
description of each hazardous material offered for
transportation is required on the shipping paper

(§ 172.200(a)) - In addition, a non-bulk packaging must be
marked with the proper shipping name and identification number
for each hazardous material in the packaging ($ 172.301). For
example, a combination packaging containing inner containers
of waste sodium cyanide, waste potassium cyanide and waste
brucine would be described as follows:

Waste, sodium cyanide, 6.1, UN1588, PG I
Waste, potassium cyanide, 6.1, UN1680, PG I
Waste, brucine, 6.1, UN15370, PG I
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You are correct in your understanding that materials meeting
the definition of Division 6.1, Packing Group I may not be
packaged in lab packs (8 173.12 (b} (3)) . Materials shipped in
non-bulk packagings under the shipping names “Waste, sodium
cyanide,” “Waste, potassium cyanide” and “*Waste, brucine,”
that are Packing Group I materials, must be packaged in
accordance with § 173.211. An outer packaging may contain
more than one hazardous material; however, it is the
responsibility of the person offering a hazardous material for
transportation to ensure that the requirements in §§ 173.21,
173.24 and 173.24a are met.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,
Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
 Office of Hazardous Materials Standards
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June 24, 1999

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7th Street SW

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing on behalf of Virginia Tech to confirm our understanding of the Hazardous Material
Regulations as they apply to packaging and shipping of materials listed in HMT of poisonous material
(Division 6.1) (49 CFR173.132) and packing group one (PG I) (49 CFR173.133).

In a typical three-month period, Virginia Tech will generate the following listed materials as waste for
off site shipment.

One pound of Sodium Cyanide in a glass container

500 grams of Potassium Cyanide in a glass container

It is our understanding that the listed materials are prohibited for labpack as per 49 CFR173.12 (b)(3).

It would appear that we could package the listed materials into one shipping container to save on
disposal cost since they are chemically compatible. The shipping container would meet the
requirements of a combination packaging as per 49 CFR173.211 (b). The proper DOT shipping
description would be “Waste Cyanides, inorganic, solid, n.o.s., 6.1, UN1588, PG [ (Sodium Cyanide,
Potassium Cyanide)”. Is this correct?

During a specific three-month period, Virginia Tech may additionally generate 250 grams of Brucine
in a glass container as waste for off site shipment. It would appear that we could package the Brucine
with the cyanides listed above since they are chemically compatible. The shipping container would
meet the requirements of a combination packaging as per 49 CFR173.211 (b). The proper DOT
shipping description would be “Waste Toxic solids, inorganic, n.0.s, 6.1, UN3288, PG I, (Sodium
Cyanide, Brucine, Potassium Cyanide)”. Is this correct?

If you have any questions, please feel free to contact me at 540-231-2982 or imperato@vt.edu.

Frank Imperatore

ce: Brik Amelink
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