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Office of Motor Carrier Services, Mail Stop 420
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Mendota Heights, MN 55118

Dear Mr. Ritchie:

This is in response to your letter of December 3, 1998,
regarding the transportation of fuel for machinery under

§ 177.834(h) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180). Your questions are answered as follows:

Ql. May a carrier transporting gasoline in a cargo tank to
fuel equipment not used in road construction, for example
a lawn and garden service fueling mowers and related
equipment, unload fuel from the wvehicle to that
equipment? '

Al., Nothing in the HMR prohibits the refueling of equipment
including, but not limited to, road construction, lawn
and garden, and other equipment. Section 177.834 (h)
states that discharge of contents of any container, other
than a cargo tank or IM portable tank, must not be made
prior to removal from the motor vehicle.

Q2. 1If a carrier transports gasoline in an authorized DOT
specification portable tank or intermediate bulk
container (IBC), may the contents of that container be
discharged while that packaging is on the vehicle to fuel
machinery or vehicles used in road construction or
mailntenance?

A2. Section 177.834{h) states that discharge of contents of
any container, other than a cargo tank or IM portable
tank, must not be made prior to removal from the motor
vehicle. However, a portable tank may be used as a cargo
tank if it conforms to all of the requirements prescribed
for cargo tank containers (§ 173.32(a)(1l)). IBCs may not
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be unlcoaded prior to removal from the motor wvehicle.

If the carrier is fueling machinety not used in road
construction, may he or she use portable tanks or IBCs.
mounted on a vehicle?

A portable tank may be loaded or unloaded without
removing it from a trailer only if it meets all HMR
requirements for cargo tank containers (8§ 173.32(a) {1)).
IBCs may not be unloaded unless they are first removed
from the motor wvehicle.

If discharge of fuel is allowed from a portable tank or
IBC mounted on a truck, are there any additional
inspections or equipment required for those bulk
packages?

Portable tanks must conform to the requirements for cargo
tank containers in § 173.33. (See § 173.32(a) (l1)). IM
portable tanks must meet the outlet requirements in

§ 178.345-11 of this subchapter and must be attended by a
qualified person during the unloading in accordance with
§ 177.834(1i). (See § 177.834{(0)). IBCs are not allowed
to be unloaded while on a motor wvehicle.

Is it permissible to discharge gasoline from a non-bulk
package secured on a truck, for example a UN standard 55
gallon drum equipped with a pump, to fuel road
construction machinery or to fuel machinery or equipment
not used in road construction or maintenance?

Removal of any contents from the drums must be made after
the drums have been removed from the motor vehicle.

I hope this satisfies your inquiry.

Sincerely,
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Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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December 3, 1998

Edward Mazzullo

Director, Office of

Hazardous Materials Standards
USDOT/RSPA/DHM-10

400 Seventh Street SW
Washington, DC 20590-0001

Re: Request for interpretation.
Dear Mr. Mazzullo,

49 CFR 177.834 (h) states, in part, "There must be no tampering with such containers or the
contents thereof nor any discharge of the contents of any container between point of origin and
point of billed destination. Discharge of contents of any container, other than a cargo tank, must
not be made prior to removal from the motor vehicle. Nothing contained in this paragraph shall
be so construed as to prohibit fueling of machinery or vehicles used in road construction or
maintenance."

Please give guidance in the following situations. In all cases the carrier is in commerce, and
subject to the Hazardous Materials Regulations.

1. May a carrier transporting gasoline in a cargo tank to fuel equipment not used in road
construction, for example a lawn and garden service fueling mowers or related equipment,
unload fuel from the vehicle to that equipment?

2. If a carrier transports gasoline in an authorized DOT specification portable tank or
Intermediate Bulk Container (IBC), may the contents of that container be discharged while that
packaging is on the vehicle to fuel machinery or vehicles used in road construction or
maintenance?
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3. If the carrier is fueling machinery not used in road construction, may they use portable tanks
or IBC’s mounted on a vehicle.?

4. If discharge of fuel is allowed from the portable tank or IBC mounted on a truck, are there any
additional inspections or equipment required for those bulk package?

5. Is it permissible to discharge gasoline from a non-bulk package secured on a truck, for
example an UN standard 55 gallon drum equipped with 2 pump, to fuel road construction
machinery? To fuel machinery or equipment not used in road construction or maintenance?

My office is getting many questions from carriers exploring options on transporting fuel to
machinery. You or your staff can reach me at (651) 405-6120. Thank you for your assistance.

Yours truly,

W%&u@/

Michael Ritchie
Hazardous Materials Specialist
Minnesota Department of Transportation




