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US.Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation ‘ Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs

Administration JUN l01999

Mr. Vernon E. Vondera L Ref. No. 99-0119
Chief, Safety Office -
Department of the Army
U.S. Army Tank-Automotive and
Armmament Command
Armament and Chemical Acquisition
and Logistics Activity
Rock Island, IL. 61299-7630

Dear Mr. Vondera:

This is in response to your letter dated May 4 1999, requesting a clarification of the
requirements in 49 CFR 173.443, concerning the control of contamination on the external
surfaces of packages of radioactive material offered for transportatlon

You state that before the regulations were revised ( Docket HM 169A, whrch became effective
on April 1, 1996), the second sentence in § 173.443 (a) read "The level of non-fixed radioactive
contamination may be determined by wiping an area of 300 square centimeters of the surface
concerned.....," whereas after April 1, 1996, the wording was changed to: "The level of non-fixed
radioactive contamination may not exceed the limits set forth m table 11 and must be determined
by either: SR

(1) Wiping an area of 300 square centimeters of the surface concerned .... : or
(2) Using other methods of assessment of equal or, greater efficiency, in whlch case the
efﬁc:lency of the method must be taken into account .._._." .

You also state that in 1985 the Department of the Army requested a clarification of

§ 173.443. You enclosed a copy of RSPA’s response, in which we stated "... it is desirable to
allow flexibility in the manner of ensuring compliance," and "if a shipper ut111zes methods which
do not rely on actual wipe samples, such as new packaging 1 matenal which is protected from on-
site contamination, it is acceptable as long as it ensures comphance " You asked if the current

regulations allow the same degree of flexibility.

The answer is yes. Sections 173.443 (a)(1) and 173. 443 (a)(2) allow a shipper the same degree
of flexibility as before. The shipper must either make one or.more wipe measurements and
compare the results against the limits in table 11, or use another method of equal or greater
efficiency. :
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As used in § 173.443(a)(2), "efficiency" means either the ratio of a measured value of
contamination (such as from a wipe) divided by the actual contamination on the surface of the
package, or, in a more general sense, an alternate method whlch gives the same or greater
assurance that the package contamination levels do not exceed the stated regulatory Limits.

I hope this information is helpful. Should you have furthei' questions, please contact us.

Smcerely, 4
Hattie L. Mitchell Chief

Regulatory Review and Reinvention
Office of %uardous Materials Standards

o *d.‘,"




DEPARTMENT OF THE ARMY
UNITED STATES ARMY TANK - AUTOMOTIVE AND ARMAMENTS COMMAND
ARMAMENT AND CHEMICAL ACQUISITION AND LOGISTICS ACTIVITY

ROCK ISLAND, ILLINOIS 61299-7630 i .
4 May 99 N '

& 173,443
Safety Office, Armament and Chemical

Acquisition and Logistics Activity o C%K"Olﬁz

REFLY TO
ATTENTION OF

Mr. Edward T. Mazzullo .
Director, Office of Hazardous Materlals Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM 10)

400 7th Street SW

Washington, D.C. 20550-0001

Dear Mr. Mazzullo,

This is in reference to Title 49. Weywould like an
interpretation of section 173.443, Contamlnatlon Control
requirements and how it applies to the U.s. . Army.

First a little background 1nformat10n' Our Command procures
and manages Nuclear Regulatory Commission. (NRC) licensed
radioactive material for use in Army weapon systems These
weapon systems are dlstrlbuted throughout the country.and the
world to be used for military purposes (exercmses and
otherwise). Many of these systems were, procured and distributed
twenty or thirty years ago and are still in the field. The
radioactive material consists of low level radicactive material
that qualifies it to be shlpped as "excepted packages~
instruments or articles™ under Title 49 Code of Federal
Regulations (CFR) 173.424.

The NRC requires our Command, as the -entry p01nt for these
weapons systems into the Army arsenal, to hold a NRC license.
As the NRC licensee, we are respon31ble to ensure that end users
have a radiation protection program (RPP) that meets the minimum
CFR and NRC license regquirements. The. RPP consists of written
documents, guidance, newsletters, web51te materlal and periodic
inspections or visits.

In 1985, we requested an 1nterpretatlon of 49 CFR 173.443
and obtained the enclosed DOT letter (September 25, 1985).

However, we feel that this issue needs to be revisited due to
the amendment of 49 CFR in 1995. Prlor to 1995, the rule for
contamination control (49 CFR "The level of
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non-fixed radicactive contamination may be determined by wiping
an area of 300 square centimeters." The wording was changed to:
"The level of non-fixed radioactive contamlnatlon may not exceed
the limits set forth in Table 11 and must be determined by
either (a) Wiping an area of 300 square, centlmeters... or (b)
Using other methods of assessment of equal or greater
efficiency.’ :

We always assumed the CFR provided a wide degree of varlance
or flexibility based on the 1985 letter (llke a performance
standard). However, its seems that it has become more rigid in
specrfylng (like a specification standard) the exact steps to
take in shipping packages.

What alternative "methods of assessment” can be justified by
the statement of 173.443(2)? We are not sure how much variance
this statement allows us. For examplegwmany times the device is
wipe tested prior to maintenance. If the device is clean and
new packaging material is used, is this acceptable? However,
the terms "equal or greater eff1c1ency" 1mp11es nothing less
than a wipe tests analysis of the package surface.

Typical shipment methods the Army uses in lieu of wiping the
surface of the package may include any or all of the following

precautions: : ‘ i .

o Using new packaging materials.

e
o Wiping the device instead of w1p1ng the surface of the
package.

N

o Invoking 49 CER 173.7(b).

o Personally transporting the device 1nstead of con51gn1ng
it to a carrier.

o Checking the annual leak test records;(for those items
that requlre it). 2




0 Checking tritium devices for illuﬁinétion. The
assumption is that if all sources are illuminated, it can
safely be shipped.

o Shipping the instrument or article as "Limited Quantity."
: !

Our program is based on the cooperation of a great many
people. We can make recommendations to limit the spread of
contamination. However, we cannot mandate that all installations
set up and use counting laboratories. The funds are just not
available. Sending wipe samplés off to a.qualified laboratory is
another options that many installations take. However, the turn
around time may be up to two weeks. This delay is often not
acceptable. '

Title 10 CFR 20.1906(d) requires us as licensee to report
immediately to the NRC and the final delivery carrier any time
the surface contamination exceeds the limits of 173.443. This
has become a point of constant emphasis.in our program. It is in
our best interest to find away to comply.
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You are welcome to review our draft.transportation
guidelines. It can be downloaded from the following FTP site:
ftp://ftpserver.ria.army.mil/Safety/TB430197/Draft/. Morxe
information can be found at: http://www-
acalal.ria.army.mil/ACALA/SAFETY/safe.htm., .

We appreciate any comments, interp@gtétion, or advice on how
we may best comply with the regulatory requirements.

The point of contact is Mr. Gavin Z%egler, (309) 782-2995.

Sincérely,

VerngﬁfE; Vondera

Chief, Safety Office

Enclosure
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Enclosure
Copy Furnished:

Mr. Fred Ferate

Radiocactive Materials Branch
U.S. DOT/RSPA (DHM-23)

400 7th Street SW
Washington, D.C. 20590-0001
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Commander,.U.S. Army Armament,
Munitions and Chemical Command .

ATTN: AMSMC-5FS

Department of the Army

Raock Island, lllinois 61299-6000

Dear Sir:

Thank you for your letter of August 22, l°85":"concerninc compliance with the
removable contamination limits specified in 49 CFR 173 443,

As with many of the DOT requirements, the removuble confamination limits specify
what must be accomplished and do not elaborate on how this must be accomplished.
Given the very diverse shipping situations to which these limits apply it is desxrcble
to allow flexibility in the manner of ensuring comphance.

The shipper has responsibility for ensuring that .every package complies with the
stated limits. If a shipper utilizes methods which do not rely on actual wipe sampies,
such as new packaging material which is profeci‘ed from on-site contamination, it is
.accepteble as long os it ensures compliance.

4
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-Sincerely,

Richard R:Rawl
Chief, Radioactive Materials Branch

- Office of Hazardous Materials Regulation
Materials Transportation Bureau
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