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Ms. Barb Germano Ref. No. 98-0326
Safety & Risk Administrator

Myers Industries, Inc.

1293 South Main Street

Akron, OH 44301

Dear Ms. Germanoc:

This 1s in response to your letter dated October 20, 1998
regarding the training requirements under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you request clarification on:whether your
employees would require DOT training.

According to the HMR, a hazmat employee is a person employed
by a hazmat employer and during the course of his/her
employment directly affects hazardous materials transportation
safety (see § 171.8). 1In other words, a person who performs
duties that are regulated under the HMR is considered to be a
hazmat employee. Section 172.704 requires a hazmat employee
to receive general awareness, function specific, and safety
training.

Based on the information provided in your letter, your
employees perform functions subject to the HMR, such as
securing closures on packagings that contain hazardous
materials, as evidenced by the signed customer certification
which states in part that “all closures are in place and have
been secured as required by 49 CFR 173.29(a) and

173.24(b) (1}”. Any employee who performs a function covered
by the HMR, e.g., secures these closures, is a hazmat
employee,
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Section 172.704(b) states that training conducted by employers
to comply with the hazard communication programs required by
the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) of
the Department of Labor (29 CFR 1910.120), to the extent that
training addresses the general awareness, function specific,
and safety training, may be used to satisfy DOT training, in
order to avoid unnecessary duplication of training.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

SR A

John A. Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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MYERS INDUSTRIES, [INC.
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October 20, 1998

United States Department of Transportation
400 Seventh St. S.W.
Washington, DC 20590

Please advise if training requirements would apply (for our employees) in the
following case:

We purchase chemicals from Southchem for use at our facility. When the drnms are
empty, the chemical company picks up the empty drums.

The chemical company provides the paperwork, etc. Our faclljty mmply allows the
empty drums to be picked up. ; P I N RIS

All of our employees have had the OSHA reqmred Haz Com. ttammg Is DOT Haz -

Ay

Mat training also required? N TRt

I have enclosed a copy of the paperwork used by Southchem.

I appreciate your answer.
Sincerely,

Barb Germano
Safety & Risk Administrator

1293 Spyth Main Street » Alqon, Ohio 44301 « (330) 253-5592 = Fax: (330) 761-6156




