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US. Department 400 Seventh Streel, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Administration

FEB 16 1999

Mr. Lawrence R. Grzyll Ref. No. 98-0330
Mainstream Engineering Corp.

Pines Industrial Center

200 Yellow Place

Rockledge, FL 32955

Dear Mr. Grzyll:

This is in response to your letter dated October 27, 1998,
regarding marking and labeling requirements for overpacks

under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). 1In your letter you stated that you .are shipping one
hazardous material under the small quantity exception. provided .~
in § 173.4 and another hazardous material under the -terms of.
exemption DOT-E-10232. Specifically you ask if it-is R
permissible to overpack these packages tdgether and if S0 what SRR
markings and labels are required on overpacks. -

Authorized packages containing hazardous materials may be
offered for transportation in an overpack, if all the
conditions in § 173.25 are met. An overpack, as defined in

§ 171.8, is an enclosure used by a single consignor to provide
protection or convenience in handling of a package or to
consolidate two or more packages (i.e., a protective outer
packaging such as a box or crate, or secured to a pallet by
shrinkwrapping, strapping, etc.).

Each inner package must be marked and labeled in accordance
with the HMR. In addition, each overpack must be marked with
the proper shipping name and identification number, and
labeled for each hazardous material it contains. The overpack
must also be marked with a statement indicating that inside
(inner) packages comply with prescribed specifications when
specification packagings are required, unless the
specification markings on the inside packagings are visible.




However, an overpack is not required to be marked with the
proper shipping name and identification number, or labeled for
any hazardous material packaged in accordance with § 173.4.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

hn A. Gale _
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards

g.




) BAH

il
!ﬂl“h

Engineering Corporation q8"0330 -

October 27, 1998

U.S. Dept. of Transportation

Attn: Standards Division _

Research and Special Programs Administration
400 7™ St. SW

Washington, DC 20590

Dear Sir/Madam:

We are a manufacturer and shipper of commercial products for the-air-conditioning and
refrigeration industry. One of our products is currently packaged 'and shipped.per 49CFR 173.4, -
Exceptions for Small Quantities. Another of our products. is:packaged .and-shipped per DOT: .
Exemption E-10232. Is it possible for us to. ship. both of those productsiin-a:¢ommon, outer,
shipping container (overpack), provided the separate, inner shipping boxes ‘are'not changed:or . .
modified from their respective specifications (173.4 and E-10232)? If so, what labeling must be
placed on the outer shipping box? T o

We appreciate a timely response to this inquiry. I can be reached by phone at 407-631-3550 if
there are any questions or if further discussion is needed.

Thank you for your assistance in this matter.

Lawrence R. Grzyll El [E

Senior Chemical Engineer

Sincerely,

Pines Industrial Center ® 200 Yellow Place @ Rockledge, FL 32955 o (407) 631-3550,3551 ——




